La cinci ani de la izbucnirea scandalului „mită contra legi” în Parlamentul European, fostul eurodeputat PSD Adrian Severin a fost condamnat, marţi, de Curtea Supremă, la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare. Decizia nu e definitivă. În 2011, Severin a picat în plasa unor jurnalişti de la Sunday Times care i-au oferit bani în schimbul susţinerii unui amendament.

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, în septembrie 2013, el fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă în Parlamentul European. Procurorii DNA au susţinut în rechizitoriu că, în perioada decembrie 2010-martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte şi a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, pe de altă parte.

La suma menţionată se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

Cele două persoane erau jurnalişti britanici. În contextul acestor discuţii, Adrian Severin le-a cerut celor doi suma de 12.000 de euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susţineau că o reprezintă. În vederea încasării sumei 12 000 euro, Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe email uneia din cele două persoane, arată procurorii DNA.

Adrian Severin n-a luat bani, pentru că, după ce le-a facturat "lobbyiştilor" 12.000 de euro pentru servicii de consultanţă, editorul general de la The Sunday Times l-a sunat pentru a-i transmite că a fost subiectul unei investigaţii jurnalistice.

Adrian Severin a negat că ar fi făcut lobby, ci doar consultanţă, "ceea ce e perfect legal". Care este diferenţa? "Contractul de consultanţă înseamnă că vă dau un sfat despre cum trebuie să procedaţi. Contractul de lobby înseamnă că mă duc în folosul dumneavoastră la un terţ şi-l determin să facă un lucru", a răspuns eurodeputatul.