Guvernul a finalizat evaluarea prefecţilor numiţi în mandatul Guvernului Ponta şi a schimbat nouă dintre ei. Unii dintre ei sunt acuzaţi de implicare în politică, deşi statutul de înalt funcţionar public le interzice acest lucru.
Nouă prefecţi au fost schimbaţi în urma hotărârilor adoptate joi în şedinţa de Guvern, însă acestea reprezintă doar o primă etapă a unui proces care va continua, probabil, săptămâna viitoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, scrie Agerpres.
"Aceste schimbări de prefecţi sunt doar o primă etapă, va mai urma o etapă, probabil săptămâna viitoare. Suntem în proces de evaluare a candidaţilor pentru postul de prefect, pe baza CV-urilor şi a competenţelor pe care persoanele îndreptăţite le pot avea. Guvernul evaluează performanţele acestora, dar ţine cont şi de faptul dacă au calificarea necesară, au condus unităţi administrative sau au acest grad de inspector guvernamental", a spus purtătorul de cuvânt la finalul şedinţei de guvern.
Potrivit documentelor privind hotărârile de guvern, prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, a fost înlocuit cu Cornel Murg care a exercitat funcţia de subprefect al aceluiaşi judeţ, scrie mediafax.ro.
Prefectul de Argeş, Mihail Adrian Oprescu, a fost înlocuit din funcţie cu Cristian Soare.
Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţinteanu, a fost înlocuit cu Ovidiu-Victor Frenţ, fost subprefect al aceluiaşi judeţ.
Prefectul de Botoşani, Costică Macaleţi, a fost înlocuit cu Dan Nechifor.
La Brăila, Nicu Lucian Olteanu, a fost înlocuit cu Mădălina Cochino.
La Dâmboviţa, Ioan Marinescu a fost înlocuit din funcţia de prefect cu Antonel Jîjîie, fost subprefect.
Prefectul de Gorj, Alin Vasile Văcaru, a fost înlocuit cu Gheorghe Paraschivu.
La Satu-Mare, Eugeniu Avram a fost schimbat din funcţia de prefect, iar în locul acestuia a fost numit Radu Bud.
La Vaslui, Andrei Puică a fost schimbat din funcţia de prefect cu Olteanu Daniel.
De asemenea, Grigoraş Marian a fost numit temporar în funcţia de prefect al judeţului Iaşi.
Totodată, Guvernul a decis încetarea exercitării funcţiei şi a cel puţin trei subprefecţi.
Demiterile în lanţ vin după ce Dacian Cioloş a cerut o analiză a performanţelor acestor funcţionari, iar în urma acestora s-a constatat că unii prefecţi nu sunt suficient de competenţi.
Anunţul a fost făcut în şedinţa de joi a Guvernului, după ce premierul s-a arătat nemulţumit de activitatea oficialilor din administraţie.
Schimbarea din funcţie a celor 9 prefecţi este doar un prim pas în reforma pe care Cioloş şi-a propus încă de la începutul mandatului să o facă în interiorul instituţiilor statului, susţinând că funcţionarii publici ar trebui să fie numiţi şi evaluaţi conform unor criterii de performanţă, asemănătoare celor de la Bruxelles.
Dacian Cioloş spune că îşi doreşte ca persoanele numite în locul prefecţilor să nu aibă legături politice, ci să obţină funcţia pe baza realizărilor profesionale, scrie ziare.com.
Procedura va fi, însă, diferită, de această dată. Având în vedere timpul scurt care a mai rămas până la alegeri, nu poate fi organizat un concurs pentru ocuparea funcţiilor, ci prefecţii vor fi numiţi din rândul structurilor deja existente.