Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedinte executiv al PSD, a declarat că nu ştie dacă proiectul de lege privind pensiile speciale ale primarilor va fi dezbătut şi votat la începutul săptămânii viitoare în Senat, adăugând însă că un edil, aflat de ani buni în slujba comunităţii, merită un anumit respect din partea statului român.

„Nu ştiu nimic. A trecut tacit acum o lună şi ceva (la Camera Deputaţilor — n.r.). Fiind Cameră decizională (Senatul — n.r.), o pot introduce cei de la Comitetul liderilor. Nu ştiu dacă au făcut raportul”, a afirmat preşedintele executiv al PSD, înainte de şedinţa BPN al formaţiunii, întrebat dacă are cunoştinţă că legea privind pensiile primarilor va fi votată luni în Senat.

Valeriu Zgonea a arătat că, în România, sunt primari în funcţie de 25 de ani, care nu primesc niciun spor la indemnizaţia pe care o au.

V-aş ruga frumos, cu toată expertiza pe care o aveţi, să vedeţi că la indemnizaţie nu primesc niciun spor. Dacă la Parlament, un vicepreşedinte, un secretar al comisiei, un preşedinte mai are un spor faţă de indemnizaţia parlamentarului, la primărie nu. Şi atunci, după 20 de ani, te trezeşti că pensia ta, în slujba cetăţeanului, pentru că ai responsabilităţi, pentru dezvoltarea comunităţii, pentru banii cheltuiţi (…) şi îţi iei nişte angajamente faţă de ceilalţi care nu-şi asumă responsabilităţi. Când îţi asumi responsabilităţi, ca într-o firmă, când vrei plăteşti salarii şi vrei să fii într-o zonă privată, îţi asumi responsabilităţi pentru ceilalţi, care sunt angajaţii tăi. Şi, în fiecare lună, te gândeşti dacă poţi să le plăteşti salariile. Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să îl dăm. Nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie, dar este o dezbatere pe care trebuie să o avem”, a explicat preşedintele executiv al PSD.

Potrivit acestuia, administraţia locală are nevoie de încredere.

Un primar care semnează sute de milioane de euro fonduri europene şi are o salarizare de 2.500 — 3.000 de lei la un oraş de categoria I sau la un municipiu reşedinţă de judeţ va fi foarte greu să aibă o anumită integritate, o anumită decenţă şi o anumită responsabilitate. (…) E o dezbatere care este legată de o nouă lege a salarizării. Noi am susţinut-o”, a mai spus preşedintele executiv al PSD.

În cursul zilei de marţi, Comisia juridică a Senatului a întocmit raport favorabil în cazul propunerii legislative pentru modificarea Statutului aleşilor locali. Potrivit actului normativ, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul la indemnizaţie pentru limită de vârstă.

„Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară. Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii şi se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, se arată în textul propunerii legislative.

Actul normativ, semnat de 30 de deputaţi şi senatori de la PSD, PNL şi UDMR, mai prevede că pentru mandatele incomplete indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani