Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 19 noiembrie, legea privind votul prin corespondenţă.

 Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

„Legea votului prin corespondenţă a fost un obiectiv pe care preşedintele Klaus Iohannis şi l-a asumat încă de la începutul mandatului. Acest act normativ este unul aşteptat de întreaga societate şi asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toţi românii, oriunde s-ar afla ei în lume”, menţionează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

Şeful statului spunea miercuri că legea privind votul prin corespondenţă este promulgabilă şi că după ce se va întoarce de la Bratislava o va promulga dacă se îndeplinesc procedurile.

Curtea Constituţională a României a decis miercuri, în unanimitate, că este constituţională legea privind votul prin corespondenţă.

În 3 noiembrie, ALDE a anunţat că grupul parlamentar al formaţiunii de la Senat, alături de cel al UDMR, senatori de la UNPR şi PSD, precum şi un senator independent au depus la Curtea Constituţională o contestaţie la legea privind adoptarea votului prin corespondenţă de către Parlament.

Proiectul votului prin corespondenţă a fost adoptat de Camera Deputaţilor la sfârşitul lunii octombrie. Actul normativ va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu şi la cele prezidenţiale şi europarlamentare.