La începutul şedinţei săptămânale de guvern, Victor Ponta a anunţat mai multe măsuri ce vor fi luate în domeniul economic, printre acestea, reducerea impozitului pe dividende, de la 16% la 5%, începând cu 1 ianuarie 2016 şi la schimbarea regimului întreprinderilor.

”Atmosfera în zona economică este pozitivă, doar scandalurile politice şi instabilitatea politică pot să strice asta. Anul ăsta sau la anul, când trebuie să mergem în aceeaşi direcţie.
Ministerul de Finanţe a întocmit actul normativ necesar pentru ca de la 1 ianuarie 2016 să se reducă impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Sunt convins că în realitate vom încasa mai mult decât cu 16%, unde se duceau dividendele în alte ţări. Ăsta e un lucru bun pentru România.

În al doilea rând, se schimbă în mod pozitiv regimul întreprinderilor: se creşte plafonul în care poţi fi microîntreprindere de la 65.000 la 100.000 de euro, iar impozitul este 3% dacă nu ai nicun angajat, 2% un angajat şi 1% pentru doi sau mai mulţi angajaţi. Astfel, sprijinim microîntreprinderile şi încurajăm şi înscrierea drept cotizanţi la fondurile de asigurări sociale pentru că, evident, există acest stimulent pentru a avea contracte de muncă.

Avem şase milioane de contracte de muncă, dar nu ajung. Trebuie mai multe. Asta înseamnă locuri de muncă la alb, adică fiscalizate, înregistrate, ca să asigurăm sustenabilitatea pe termen lung a sistemului social.

Avem şi cele patru legi care reglementează sistemul de achiziţii publice: achiziţiile publice, achiziţiile sectoriale, concesiunile de lucrări şi de servicii şi remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

E o schimbare legislativă fundamentală. Le trimitem la Parlament în procedură de urgenţă. El le va dezbate şi vota, preşedintele le va promulga. Vom avea de anul viitor un sistem european modern care să ne ajute să deblocăm uriaşa problemă a programelor de infrastructură”, a declarat premierul la începutul şedinţei săptămânale de guvern.