Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că a promulgat Codul fiscal, menţionând că este foarte mulţumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv cea între partide şi votul final din Parlament.

Şeful statului a menţionat, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că au fost două motive pentru care a retrimis Codul fiscal în Parlament, primul fiind acela că nu avusese loc o dezbatere publică "aşa cum se cuvine" pentru acest act normativ.

"E una dintre legile importante, este nevoie pentru o astfel de lege de o dezbatere pe mai multe faţete, aprofundată, la care participă toţi actorii implicaţi şi informaţi", a spus Iohannis, precizând că în Parlament o astfel de dezbatere nu avusese loc.

"Am considerat că aşa nu e bine şi este nevoie de o dezbatere mai amplă. Acest lucru după retrimiterea legii s-a şi întâmplat. Dezbaterea a fost pe măsura aşteptărilor, bine ar fi fost să fi avut loc înainte, dar şi aşa consider că a fost în regulă", a mai spus preşedintele.

Iohannis a menţionat că al doilea motiv al trimiterii legii spre reexaminare este legat de responsabilitate.

El a menţionat că prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată i s-au părut nepotrivite, dar că nu a considerat că este rolul preşedintelui să spună în spaţiul public ce trebuie să rămână în lege sau ce măsură nu este bine să rămână în vigoare.

Preşedintele a explicat că de aceea nu a apărut în această dezbatere şi nu şi-a exprimat punctul de vedere.

"Sunt foarte mulţumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv între partide şi votul final", a mai spus preşedintele Iohannis.

Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii şefului statului, a trecut joi de Parlament. Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, aprobat legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri. Anterior, luni, proiectul a fost adoptat şi de Senat.

Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole - în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, a fost reintrodusă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500 la sută a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.

Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.

Deputaţii au introdus, în plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finanţelor care corectează erori de scriere ale Codului fiscal sau acordări cu ceea ce a apărut ca legislaţie.