Victor Ponta a declarat că şedinţa CSAT în care se va discuta despre criza refugiaţilor va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare, când se va decide asupra cotei de refugiaţi, adăugând că, în opinia sa, România nu poate accepta mai mult decât capacitatea sa de 1.500 de locuri. Totodată, Victor Ponta a declarat, privind obligaţia României de a primi imigranţi, că, dacă UE cere "solidaritate" şi impune astfel de cerinţe, trebuie să ofere ţării noastre şi drepturile care i se cuvin.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, la finalul şedinţei conducerii PSD, că, cel mai probabil, CSAT va avea loc săptămâna viitoare, când se va decide asupra poziţiei României şi a cotelor de refugiaţi. "CSAT va decide. Opinia mea v-am spus-o: nu putem primi mai mult decât suntem pregătiţi, adică 1.500", a spus Ponta, precizând că din cele 1.500 de locuri 200 sunt deja ocupate.

El a adăugat că a vorbit iniţial cu preşedintele, dar pe partea logistică s-a consultat mai mult cu ministrul de resort.

De asemenea, Ponta a spus că s-a consultat cu premierul sârb şi luni se va consulta şi cu premierul bulgar, pentru că doreşte ca România să aibă o poziţie consolidată, alături de statele europene, dar mai ales, alături de statele din regiune.

Şeful Executivului a mai spus că este nevoie de solidaritate în Europa, ceea ce înseamnă că avem şi drepturi şi responsabilităţi comune, adăugând că abia acum se vede ce "nedreptate" i s-a făcut României atunci când nu a fost primită în Schegen.

În opinia sa, statele europene trebuie să identifice soluţii pentru a îndepărta cauzele care stau la baza crizei şi pentru a stopa fenomenul.

Premierul Victor Ponta a mai declarat luni, privind obligaţia României de a primi imigranţi, că, dacă UE cere "solidaritate" şi impune astfel de cerinţe, trebuie să ofere ţării noastre şi drepturile care i se cuvin, observându-se astfel "nedreptatea" care se face în prinţa aderării la spaţiul Schengen.

"România trebuie să fie o ţară europeană şi să fie solidară cu tot ceea ce se întâmplă în Europa. Solidaritate înseamnă drepturi şi obligaţii, adică avem aceleaşi obligaţii cu celelalte ţări, trebuie să avem şi aceleaşi drepturi. Iată că acum poate se constată ce nedreptate s-a făcut României cu Schengen. Şi dacă suntem solidari la obligaţii suntem solidari şi la drepturi şi tocmai ţările care acum ne cer să fim solidari în problema refugiaţilor sunt ţările care ne-au tot amânat cu Schengen", a spus Ponta, precizând că aceasta va fi şi poziţia Guvernului în negocierile cu statele membre.

Premierul a spus că nu se pune problema unei "condiţionări" în a accepta imigranţi doar dacă România va intra în spaţiul Schengen, însă este o problema asupăra căreia ţara noastră atrage atenţia.

"Să spunem un lucru pe care toată lumea îl constată azi, că vrem să fim solidari cu ţările europene la obligaţii şi la drepturi, se înţelege foarte clar", a subliniat prim-ministrul.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, duminică seara, că nu s-a luat nicio decizie oficială privind cotele de refugiaţi, adăugând că informaţiile din presa internaţională potrivit cărora României îi revin 7.000 de refugiaţi sunt speculaţii. El a mai afirmat România va lua o decizie după ce Comisia Europeană va prezenta, pe 9 septembrie, un plan de soluţionare a actualei crize.