Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, că pierderea prezidenţialelor de către PSD reprezintă un eşec politic, arătând că viaţa este "cu de toate" şi că este important pentru forţele politice să nu intre în panică atunci când pierd şi nici să nu se umfle în pene când câştigă.

"Deci viaţa e cu de toate şi important este pentru forţele politice să nu intre în panică când pierd, să nu se umfle în pene când câştigă, să-şi păstreze echilibrul şi să poată să consolideze ce au construit până atunci şi să-şi deschidă orizonturi noi. Eu sper ca şi PSD să facă o analiză serioasă a cauzelor – pentru că e un semnal din partea electoratului - şi orice partid e dator să facă analiza proprie despre cum să răspundă mai bine electoratului", a spus Iliescu.

El a admis că pierderea alegerilor prezidenţiale reprezintă un eşec politic, dar a subliniat faptul că viaţa politică oferă alternanţă.

"Sigur, este un eşec politic. Asta e viaţa politică. Iată, avem o experienţă de 25 de ani. Aceşti 25 de ani au însemnat flux şi reflux. Dacă luăm partidul nostru, partidul pe care l-am creat eu, FSN la început, devenit FDSN, devenit PDSR, devenit apoi PSD, (...) deci în această perioadă de 25 de ani am avut perioade când am fost la guvernare, în ’96 am pierdut, a venit domnul Constantinescu şi Convenţia Democrată patru ani, dar în anul 2000 din nou eu am câştigat Preşedinţia şi domnul Năstase, care conducea PSD, a devenit prim-minsitru", a spus Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, că este necesară organizarea unui Congres extraordinar al partidului pentru a se face o analiză serioasă a rezultatelor prezidenţialelor dar şi pentru a da un semnal de mobilizare forţelor de care dispune formaţiunea.

"Eu am şi lansat această idee, de fapt e o chestie firescă, va trebui (să fie convocate, n.r.) organele executive de partid şi apoi un Congres, cred eu, special, să facă o analiză serioasă şi să tragă concluziile cuvenit, cum anume...Părerea mea e că se impune un Congres tocmai pentru a da un semnal de mobilizare a forţelor de care dispune partidul", a spus Iliescu.

Întrebat dacă este necesar acest Congres şi pentru a da un semnal de schimbare a echipei de conducere a PSD, Iliescu a răspuns: "Asta e altceva. Se va discuta şi...".