Europarlamentarul PNL, Adina Vălean, vicepreşedinte al Parlamentului European, a găzduit conferinţa de deschidere a Saptamanii Gazului in Parlamentul  European.

"Investiţiile necesare pentru a pune capat dependentei Europei de resursele energetice ruseşti sunt in prezent blocate de efectele crizei financiare şi creşterea accelerată a nivelului datoriilor suverane. Prin planurile noii Uniuni a Energiei si prin noul pachet de investiţii in valoare de 300 miliarde Euro putem sa atragem fonduri pentru proiectele vitale", a declarat Adina Valean, in deschiderea conferintei.

La dezbatere, au participat Comisarul european pentru Energie si Clima, Arias Canete, reprezentanţi ai industriei de producţie, distribuţie si transmisie a gazului, precum si membri ai Parlamentului si Comisiei Europene. Dezbaterea dedicata securităţii energetice europene a identificat oportunităţile si ameninţările cu care Europa se va confrunta pe parcursul procesului de diversificare a surselor de aprovizionare.

"Comisarul Canete a prezentat deja ieri principalele puncte ale planului Juncker, cu un angajament clar de a include investiţiile în infrastructură energetică printre priorităţile-cheie. Aş spune că aceasta este o veste excelenta pentru piaţa de energie si reprezintă, începutul drumului spre viitoarea Uniune a Energiei. Aceasta Uniune va permite Europei sa acţioneze ca un actor puternic pe scena mondială şi va conduce la reducerea costurilor de aprovizionare pentru industrie şi pentru cetăţeni deopotrivă. Cu toate acestea, Uniunea va trebui să se bazeze pe investiţii private în infrastructură şi de aceea, noi legiuitorii europeni trebuie sa asiguram cadru legislativ stabil si predictibil pentru a atrage investitorii privaţi", a conchis Adina Valean.