Potrivit mai multor analişti politico-economici, Germania deţine puterea în Europa, la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, iar criza din zona euro face doar să consolideze această poziţie, în defavoarea influenţei Bruxellesului, Parisului şi Londrei,scrie Mediafax. „Germanii au fost învinşi de două ori şi iată că revin“, afirma fostul premier britanic Margaret Thatcher după căderea Zidului Berlinului, în anul 1989, exprimându-şi temerea că unificarea Germaniei va consolida poziţia acestei ţări în Europa.
„Înainte de căderea Zidului, Germania era aproape la marginea Europei. Acum este în centrul Europei din punct de vedere geografic, economic şi politic“, notează Karel Lannoo, directorul Centrului de studii politice europene de la Bruxelles.
„Germania este în centrul motorului Europei. În timpul crizei financiare, Berlinul era locul cel mai important din Europa, nu Bruxellesul“, subliniază analistul.
Germania reunificată contribuie cu 27 la sută la productivitatea zonei euro, aminteşte AFP.
„De la începerea crizei în zona euro şi a dezbaterii privind puterea Germaniei în Europa, efectele căderii Zidului Berlinului capătă o nouă semnificaţie“, apreciază Hans Kundnani, analist la Consiliul european pentru relaţii externe.
Tot Karel Lannoo arată că „puterea Germaniei este provizorie“, evocând problemele economice pe termen lung ale acestei ţări, în principal scăderea demografică.
În pofida consolidării rolului Germaniei, numeroase voci regretă refuzul Berlinului de a-şi asuma un rol de lider pe scena internaţională. În materie de politică externă, Germania este considerată în afara Europei ca putere dominantă.
Sursa: Mediafax