Audierile comisarilor desemnaţi încep luni în comisiile de specialitate ale PE şi se vor încheia pe 7 octombrie, potrivit Mediafax.

Corina Creţu, căreia i-a fost repartizat portofoliul pentru Politică Regională, este programată pentru miercuri, la 10.00 ora României, iar votul în plen este programat pe 22 octombrie.

Pe 8 septembrie, cei 28 de comisari desemnaţi au primit un chestionar cu 5 întrebări la care au trimis răspunsurile în engleză până pe 26 septembrie, deadline-ul pentru trimiterea răspunsurilor în alte limbi fiind 29 septembrie. Două întrebări sunt comune pentru toţi comisarii desemnaţi, iar celelalte trei se referă la portofoliul fiecărui membru al Comisiei.

Fiecare audiere durează trei ore, fiind transmisă în direct. La început, comisarul candidat ţine un discurs de maximum 15 minute, după care răspunde la întrebări.

După audieri, fiecare comisie responsabilă trebuie să finalizeze evaluarea comisarului în 24 de ore de la audiere. Totodată, membrii unei comisii pot cere în scris alte informaţii.

Următorul pas constă în trimiterea unui raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE. Pe 9 octombrie, aceasta din urmă, în cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, declară audierile încheiate.

Ultima etapă este aprobarea comisiei, ca întreg, în plenul Parlamentului European, pe 22 octombrie. Decizia se ia cu majoritatea voturilor exprimate.

În trecut, au existat cazuri când o evaluare negativă a unui candidat în cadrul audierilor a dus la retragerea candidatului sau schimbarea portofoliului acestuia.