Jurnalistul Georgi Gotev, de la Euractiv, a primit ceea ce spune că este o organigramă provizorie a Comisiei Juncker, datată 2/9/2014 În această organigramă, care ar fi a şasea versiune, România nu are portofoliul pentru care a negociat, conform premierului, în ultimele luni: Politicile Regionale. În schimb, suntem trecuţi la portofoliul de Ajutor Umanitar, deţinut în prezent de Bulgaria.

De notat că, în această organigramă a colegiului comisarilor, România are în continuare trecuţi cei doi candidaţi, cu toate că Dacian Cioloş, comisar pentru Agricultură, a ieşit din discuţii, după cum gândul a scris luni, citând surse de la Bruxelles. Informaţia a fost confirmată ulterior şi de Comisia Europeană, şi de Guvernul României.

Actualul comisar european pentru Protecţia Consumatorilor, croatul Neven Mimica este trecut pentru portofoliul Politicilor Regionale, ceea ce ar fi o surpriză, deoarece se credea că principala contracandidată a lui Creţu va fi ministrul ceh al Dezvoltării Regionale, Vera Jourova.

Dacă acest document se va dovedi valabil şi în momentul în care Juncker îşi va anunţa echipa, polonezii vor primi, prin Elzbieta Bienkowska, cunoscută în Europa drept „eroina fondurilor europene”, funcţia de vicepreşedinte al Comisiei şi portofoliul de Buget şi Control Financiar. Reamintim că Polonia va da, prin premierul Donald Tusk, următorul preşedinte al Consiliului European