Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a ordonat instituirea alarmei de luptă pentru marile unităţi militare din circumscripţia „Centru“, care cuprinde zone din bazinul Volgăi, Urali şi Siberia Occidentală, a informat ministrul apărării Serghei Şoigu.

„În conformitate cu ordinul, cu începere de la ora 11, ora Moscovei, trupele din circumscripţia militară Centru şi toate grupurile şi unităţile militare amplasate pe teritoriul său sunt puse în stare de alertă maximă“, a declarat Şoigu, citat de Interfax. El a adăugat că starea de alertă este impusă pentru efectuarea unei inspecţii asupra capacităţii de luptă a trupelor va dura o săptămână, până pe 28 iunie.

Vladimir Putin a luat această măsură, în timp ce armistiţiul declarat de preşedintele Ucrainei pentru estul ţării a fost deja încălcat. Deşi Kievul a declarat unilateral încetarea focului, grănicerii ucraineni spun că au fost atacaţi de separatiştii din Doneţk. Acest armistiţiu temporar, valabil de vineri până pe 27 iunie, presupune încetarea tuturor operaţiunilor antiteroriste şi securizarea frontierelor.

Dar termenii armistiţiului nu au fost discutaţi cu separatiştii. La nici câteva ore de la intrarea în vigoare a deciziei Kievului, liderii militanţilor proruşi au anunţat că ei nu se vor înceta lupta. Aceştia cer încetarea focului, retragerea forţelor şi a autorităţilor ucrainene din estul ţării.