Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a cerut liderilor politici să se abţină de la a transforma catastrofa prin care ţara trece într-o luptă politică, menită să aducă capital de imagine. Oraşul Varna şi zona adiacentă au fost cele mai grav afectate de inundaţii puternice care au provocat moarte a cel puţin zece persoane.

Plevneliev a pledat pentru solidaritate şi empatie faţă de zecile de mii de oameni afectaţi de dezastrul ce a lovit Bulgaria joi noaptea. Viitura a devastate oraşul Varna, după ce maşinile au fost luate pe sus de apă, iar locuinţele au fost avariate.

Liderul de la Sofia şi-a exprimat speranţa că autorităţile vor gestiona situaţia într-un mod cât mai competent şi se vor coordona pentru a oferi asistenţă şi ajutor populaţiei sinistrate. Plevneliev a dat asigurări că menţine un contact permanent cu celula de criză din Varna.

Preşedintele Plevneliev i-a telefonat Comisarului european pentru Ajutor Umanitar şi Crize, bulgăroaica Kristalina Georgieva, pentru a cere sprijinul Bruxelles-ului în acest această situaţie critică.

Bulgaria va fi sprijinită prin Fondul de solidaritate al UE, pentru a reduce daunele produse în urma inundaţiile, dar şi pentru prevenirea unui alt dezastru.