Marea Britanie a anunţat luni că va facilita din toamnă acordarea de vize pentru turiştii şi oamenii de afaceri din China şi India.

Anunţul a fost făcut în ajunul unei întâlniri la Londra între premierul britanic David Cameron şi omologul său chinez Li Keqiang. Din toamnă, vizitatorii chinezi şi indieni vor putea folosi o viză de turism unică pentru a călători în Irlanda şi Marea Britanie. Anterior, ei erau nevoiţi să aplice pentru o viză specială pentru a intra pe teritoriul Marii Britanii.

Cererea de viză se va putea face şi on-line, prin completarea unui formular simplificat.

Londra se află de asemenea în discuţii cu partenerii săi europeni pentru a le permite vizitatorilor chinezi să facă o cerere de viză unică pentru a călători în Marea Britanie şi în cele 26 de ţări europene din spaţiul Schengen. Scopul este să se prevină ca în viitor turiştii chinezi care-şi organizează călătorii în Europa să evite Marea Britanie şi viza sa specială.

Londra a refuzat constant să facă parte din spaţiul Schengen pentru a-şi putea controla mai bine frontierele.

Săptămâna trecută, premierul David Cameron le-a cerut partenerilor săi german, suedez şi olandez să "combată abuzul libertăţii de circulaţie" în cadrul Uniunii Europene. Totodată, el a afirmat că doreşte aplicarea de restricţii pentru muncitorii proveniţi din cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene, în special România şi Bulgaria