Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a subliniat necesitatea asigurării tuturor condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor cu predare în limba română din Transnistria, în cadrul negocierilor de la Viena în vederea soluţionării conflictului transnistrean. Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chişinău, delegaţia Republicii Moldova la negocierile de la Viena a informat participanţii în legătură cu presiunile la care sunt supuse şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană. În acest context, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a cerut Tiraspolului să se abţină de la acţiuni unilaterale care ar putea afecta procesul de studii.
Referitor la „blocada economică“ denunţată de Tiraspol, reprezentanţii Chişinăului au prezentat date care arată creşterea activităţilor de import şi export ale companiilor din regiune. De altfel, participanţii la discuţiile de la Viena au subliniat importanţa sporirii interacţiunii economice între Chişinău şi Tiraspol. În acest sens, Chişinăul a reluat propunerea vizând crearea spaţiului economic unic în regiune.
În ceea ce priveşte situaţia de la Dubăsari, unde este blocat accesul locuitorilor la terenurile agricole situate pe traseul Râbniţa - Tiraspol, autorităţile din R. Moldova şi-au anunţat intenţia de a compensa pierderile suportate de agricultori, în timp ce Chişinăul şi Tiraspolul vor continua eforturile în vederea identificării unei soluţii în acest diferend.
Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 în vederea reglementării conflictului trasnistrean va avea loc în 17- 18 iulie la Viena.
În perioada 10-11 iunie, reprezentanţii Chişinăului şi ai Tiraspolului, mediatorii ( Rusia, Ucraina, OSCE) şi observatorii (UE şi SUA) în formatul de negocieri 5+2 participă la o reuniune organizată la Freising, în Germania.