Deşi a reuşit să treacă la generaţia a 5-a prin fabricarea avionului multirol T 50 (Suhoi stealth), Rusia pune mare preţ pe avioanele clasice, dar supermanevrabile. Celebre pentru acrobaţiile pe care le reuşesc, singurele avioanele din lume care fac manvra Cobra, aeronavele militare ruseşti de vânătoare sau multirol sunt, în continuare, advresari de temut.

Ministerul rus al Apărării şi constructorul aeronautic Irkont au semnat un contract pentru aproximativ 30 de avioane modernizate din generaţia 4++Suhoi Su-30M, informează agenţia de presă rusească Sputniknews, citând un comunicat al ministerului.

Aparatul Suhoi Su-30SM (cod NATO: Flanker-C) este o versiune modernizată a avionului de vânătoare multirol Su-30MKl, care l-a înlocuit pe predecesorul său Su-27UB.

Pentru a-şi impune superioritatea aeriană, acest avion a fost dotat cu un radar cu antenă activă şi cu motoare cu tracţiune vectorială. Su-30SM figurează printre aparatele cele mai performante ale forţelor aerospaţiale ruse. Acest avion supermanevrabil din generaţia 4++ este destinat să realizeze misiuni variate ca sprijin aerian sau lovirea cu mare precizie a ţintelor aeriene, terestre sau navale.

Aparatul Su-30SM posedă manevrabilitate foarte simplă care îl face capabil să efectueze figuri de acrobaţie aeriană, inclusiv să-şi reducă substanţial viteza pentru a rămâne 'suspendat' în aer, manevră care îl face superior altor avioane similare străine.

Avioanele Su-30SM şi-au demonstrate eficienţa în cursul operaţiunii militare ruseşti în Siria. Aceste aparate protejau împotriva pericolelor potenţiale bombardierele în cursul misiunilor lor aeriene, dar au efectuat şi lovituri împotriva elementelor de infrastrctură ale teroriştilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat că această operaţiune a constituit 'un examen într-adevăr serios' pentru aviaţia rusă, în special pentru aparatele Su-30SM, care au fost utilizate atât ca bombardiere, cât şi ca avioane de vânătoare şi avioane de asalt.

Aparatele sunt construite la Fabrica de avioane din Irkuţk.Alte 30 de avioane Su-30SM fuseseră livrate Forţelor Aeriene Ruse în perioada 2012-2015, acest tip de aparat constituind o versiune uşor îmbunătăţită a avioanelor livrate anterior Indiei.

VIDEO Manevra Cobra

AGERPRES