Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni revenirea trupelor care au efectuat manevre în apropiere de frontiera cu Ucraina la bazele lor de dislocare permanentă, potrivit Agerpres. În acelaşi timp, Moscova a cerut Kievului să-şi retragă „imediat“ trupele din estul Ucrainei, a anunţat Kremlinul, citat de AFP. Este pentru a doua oară când Moscova a anunţat că şi-a retras trupele fără ca acest lucru să se fi petrecut.
Moscova a cerut autorităţilor de la Kiev „să pună capăt imediat represaliilor şi violenţelor şi să-şi retragă trupele“ din estul ţării, îndemnând ca problemele acumulate să fie rezolvate prin mijloace paşnice.
Trupele guvernamentale ale Kievului desfăşoară de la mijlocul lunii aprilie o operaţiune specială împotriva miliţiilor proruse din estul ţării. Principalele bastioane ale separatiştilor se află la Slaviansk, Kramatorsk şi alte oraşe din regiunile Doneţk şi Lugansk, unde insurgenţii controlează o parte din instituţiile statului.
Serviciul pentru frontiera de stat a Ucrainei declarase încă la 16 mai că trupele ruse au încetat să comită acţiuni provocatoare în apropiere de graniţa ucraineană, conform unei declaraţii a unui consilier al şefului acestui serviciu, Serghei Astahov, citat de agenţia ucraineană de presă Unian.
Potrivit acestuia, înainte, trupele ruse şi blindate s-au apropiat în mai multe rânduri, în mod provocator, la o distanţă de 300-350 de metri de graniţa ucraineană.
O sursă de la sediul NATO din Bruxelles a declarat că Alianţa nu vede deocamdată niciun semn al retragerii trupelor ruse de la graniţa ucraineană. NATO susţine că Rusia a comasat aproximativ 40.000 de militari la frontiera cu Ucraina, iar preşedintele Putin şi-a rezervat dreptul de a trimite armata pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă dacă este necesar.