Ministrul de interne ucrainean Arsen Avakov a anunţat sâmbătă că în mai multe oraşe din estul ţării au loc lupte, denunţând „o agresiune a Federaţiei Ruse“, informează Afp

Potrivit ministrului, lupte au loc în special la Kramatorsk, în provincia Doneţk, unde „persoane necunoscute au deschis focul asupra administraţiei locale“. „Miliţia a ripostat. Schimbul de focuri continuă“, a spus el.

La Krasnâi Liman, tot în provincia Doneţk, luptători înarmaţi au atacat miliţia „cu arme de fabricaţie rusă AK100, care se află numai în dotarea forţelor armate ruse“, a precizat ministrul.

„Autorităţile ucrainene consideră evenimentele de astăzi ca o agresiune externă a Federaţiei Ruse“, a scris ministrul de interne ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Sâmbătă, activişti proruşi au declanşat o adevărată ofensivă sâmbătă în estul Ucrainei, preluând practic controlul unei localităţi şi al sediului poliţiei din Doneţk. Separatiştii doresc anexarea regiunii Doneţk la Rusia sau măcar un referendum prin care să obţină o mai mare autonomie regională.

Potrivit asociaţiei „Rezistenţa informaţională“, planul Rusiei este să ocupe când mai multe clădiri ale administraţiei centrale până pe 17 aprilie când vor avea loc negocieri la Geneva. Scopul Rusiei ar fi să pretindă că puterea de la Kiev nu controlează „situaţia“ din Ucraina şi că a pierdut încredere unei părţi importante a ţării.