Bucăţile de fildeş erau ascunse sub bancheta din faţă a autoturismului. Bărbatul le-a spus poliţiştilor de frontieră că intenţiona să-i transporte în Turcia pentru a-i oferi cadou unui prieten.

Bărbatul de 34 de ani a vrut să intre în ţară prin Vama Oancea, conducând un microbuz, marca Mercedes.

La controlul de rutină, echipa comună formată din poliţist de frontieră şi inspector vamal a descoperit, ascunse sub bancheta pasagerului, doi bucăţi de colţi, presupuşi a fi din fildeş, unul de 30 cm, iar cel de al doilea de 46 cm, ambii cântărind 2,91 kilograme.

Bunurile au fost ridicate şi trimise pentru expertiză lucrătorilor din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii “Răsvan Angheluţă“ Galaţi. În urma expertizării, specialiştii din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii au informat poliţiştii de frontieră că cei doi colţi sunt din fildeş de elefant juvenil. Bărbatul a declarat că a achiziţionat cei doi colţi dintr-o piaţă din Republica Moldova, plătind suma de 20 euro, cu intenţia de a-i face cadou unui prieten din Turcia. Acesta a mai adăugat că nu avea cunoştinţă despre faptul că cei doi colţi sunt din fildeş de elefant.

Ca urmare a faptului ca persoana în cauză nu poseda documente de import/export sau alte documente şi certificate prevăzute de lege pentru transportul acestor produse cu regim special, a fost luată măsura reţinerii bunurilor în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 7.500 lei.