Republica Moldova negociază cu Polonia un credit în condiţii preferenţiale de 100 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului agricol, a anunţat ieri premierul Iurie Leancă la un forum economic moldo-polonez desfăşurat în Chişinău, unde a participat alături de Donald Tusk, omologul polonez al domniei sale, informează Agerpres.

"Negociem acum un împrumut de 100 de milioane de euro, pe un termen lung (< bani ieftini >, cum se mai spune), pentru a dezvolta zootehnia şi industria legumicolă", a declarat Leancă, adăugând că pentru 2014 şi 2015 Republica Moldova va primi şi asistenţă de 10 milioane euro din partea Poloniei.

Donald Tusk a îndemnat autorităţile de la Chişinău să continue apropierea de Uniunea Europeană, subliniind ideea că statutul de membru al UE oferă oportunităţi importante.

"Cu câţiva ani în urmă, şi Polonia a avut nevoie de ajutor pentru a se dezvolta, a creşte economic. Atunci, am avut noroc cu prietenii ţării noastre. Acum, Polonia vrea să ajute Moldova. Sunt convins că vom avea parte de o cooperare frumoasă. Important este să credeţi în viitorul ţării dumneavoastră", a afirmat Tusk.

Tot la forum, în prezenţa celor doi prim-miniştri, a fost semnat un Memorandum de cooperare moldo-polonez. Documentul îşi propune stabilirea unei platforme de colaborare a comunităţilor de afaceri din cele două ţări, la care să participe şi alte state din regiune.