Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni în anul 2016, pentru prima dată după 1.100 de ani, întâlnirea urmând să se desfăşoare la Biserica Sfânta Irina din Istanbul, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic, din anul 381.
„Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni în anul 2016, în preajma Sărbătorii Rusaliilor, şi se va ţine la Constantinopol, în celebra şi sfânta Biserică a Sfintei Irina, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic. Decizia a fost luată la întâlnirea Întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe, organizată la Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din cartierul Fanar (din Istanbul, n.r.), în perioada 5-9 martie“, a spus IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, care a participat la întâlnirea Întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe.
Potrivit Mediafax, Mitropolitul Nifon a precizat că întrunirea s-a încheiat odată cu semnarea unui acord.
„Desigur că pentru întreaga ortodoxie şi cu rezonanţe pentru întreaga creştinătate înseamnă un moment istoric deosebit, pentru că sunt mai multe interpretări în legătură cu definiţia Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Mai întâi, este vorba de faptul că, după 1.100 de ani, un sinod cu o astfel de autoritate va avea loc curând. De aceea, şi deciziile care s-au luat sunt foarte precise“, a explicat IPS Nifon.
Acesta a adăugat că în perioada următoare va începe procesul de pregătire a Sinodului Panortodox: „Se va da impuls misiunii Bisericii în societatea de astăzi şi sunt sigur că toate etapele de pregătire se vor ilustra prin studii teologice corespunzătoare şi prin dezbateri cu privire la natura şi scopul unui Sinod Panortodox pentru vremea noastră“.
Pregătirea Sinodului Panortodox a început de la şedinţa de la Rodos, din anul 1961, fiind continuată în 1963 şi 1964, când s-au stabilit temele care urmau să fie discutate.
Întrunirea (Sinaxa) Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe a avut loc în perioada 5-9 martie, la Istanbul, delegaţiile fiind invitate de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Sanctitatea Sa Bartolomeu a spus că Sinaxa Panortodoxă are o importanţă vitală, în contextul schimbărilor neaşteptate din societatea ultimilor ani.
„Astăzi trebuie să-i convingem pe oameni că noi avem cuvântul vieţii, mesajul speranţei şi experienţa iubirii. Şi pentru a realiza acest lucru, trebuie să dovedim validitate şi credibilitate. Pentru noi, o condiţie fundamentală pentru a convinge lumea este, înainte de toate, unitatea noastră internă. Biserica Ortodoxă nu are la dispoziţie un alt instrument pentru a rămâne în unitate decât sinodalitatea, acesta fiind motivul pentru care orice amânare suplimentară în convocarea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe afectează grav unitatea eclesială“, a spus Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.
Din delegaţia condusă de Patriarhul României, PF Daniel, au făcut parte mitropoliţi şi consilieri patriarhali.
Potrivit Mediafax, Patriarhul Daniel a declarat că Sinaxa Panortodoxă oferă imaginea ortodoxiei ca fiind mai mult o familie spirituală a Bisericilor Ortodoxe din regiuni, ţări şi etnii diferite, decât o instituţie religioasă internaţională.
„Sinaxa cultivă mai întâi comuniunea fraternă şi apoi programe comune de acţiune. De aceea, sinaxele panortodoxe de până acum au emis mai mult mesaje şi recomandări pentru Biserică şi societate. În mod paradoxal, Bisericile Ortodoxe Autocefale cultivă azi mai mult dialogurile oficiale internaţionale cu alte Biserici decât dialogul şi cooperarea între ele. În prezent, este nevoie de mai multă consultare şi cooperare între Bisericile Ortodoxe surori, în faţa a trei mari provocări ale lumii de azi: secularismul sau indiferentismul religios, care afectează negativ familia ortodoxă tradiţională, parohia ortodoxă, mănăstirea ortodoxă şi misiunea ortodoxă în societate; fenomenul migraţiei, care generează noi probleme sociale şi pastorale, mai ales când migraţia este cauzată de război sau persecuţii, cum se vede azi în Siria şi în alte părţi ale lumii; criza economică şi financiară, care ne cheamă la mai multă solidaritate cu oamenii săraci, bolnavi şi singuri“, a declarat Patriarhul Daniel.
Primul Mare Sinod din ultimul mileniu
11 martie 2014
(48 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Autorităţile din Turcia au emis mandate de arestare pentru 42 de jurnalişti
(25 iulie 2016)
29 vizualizări
Şofer prins de poliţişti în timp ce conducea cu 225 de kilometri la oră, pe autostrada A3
(20 august 2016)
30 vizualizări
Primarul Sorin Oprescu audiat de DNA
(18 iulie 2014)
33 vizualizări
Un copil de cinci ani a căzut într-o fântână din judeţul Dâmboviţa. Fetiţa a fost salvată de pompieri
(13 mai 2017)
48 vizualizări
Steven Gerrard şi-a anunţat retragerea din naţionala Angliei
(21 iulie 2014)
44 vizualizări
Anchetă într-un liceu din Lugoj, după ce un elev a fost bătut cu pumnii şi cu picioarele de alţi colegi
(27 ianuarie 2017)
31 vizualizări
Stat Islamic a cucerit un câmp petrolifer din Siria
(5 mai 2016)
37 vizualizări
Fostul stelist Claudiu Răducanu, eliberat pe cauţiune şi transferat într-un centru pentru imigranţi
(29 octombrie 2014)
37 vizualizări
Percheziţii la un importator de cafea într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu de un milion de euro
(9 iunie 2015)
127 vizualizări
Un avion s-a prăbuşit pe Aeroportul Ataturk, din Istanbul. Aeroportul a fost închis
(21 septembrie 2017)
238 vizualizări
Averse şi vreme răcoroasă în prima zi de vară
(1 iunie 2014)
44 vizualizări
Bombardiere strategice ruseşti s-au apropiat la 80 de kilometri de coastele Californiei
(12 iunie 2014)
47 vizualizări
Un bărbat a fost înjunghiat pe stradă, la Brăila; agresorul a fugit şi este căutat de poliţişti
(29 mai 2017)
22 vizualizări
DNA: Noi acuzaţii pentru Oprescu şi SECHESTRU pe casă
(26 octombrie 2015)
37 vizualizări
Nicuşor Constantinescu, REŢINUT de procurorii DNA pentru abuz în serviciu
(19 februarie 2015)
55 vizualizări
Legături periculoase. Întâlnire la nivel înalt Rusia – China - India
(9 iulie 2015)
24 vizualizări
Dosarul centrului de plasament Sfânta Maria: 14 persoane au fost reţinute
(24 iunie 2016)
134 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole