Bulgaria nu mai consideră oportună crearea unei flote integrate la Marea Neagră, pe motiv că acest pas ar putea stârni o reacţie negativă din partea Rusiei, transmite agenţia bulgară Novinite, citând poziţia exprimată, joi, de premierul Boiko Borisov. Acesta din urmă a precizat că nici el, nici preşedintele Rosen Plevneliev, nici ministrul Apărării nu consideră ca fiind o idee bună constituirea unei asemenea forţe. Semnalul vine, însă, la doar o zi după ce şeful Guvernului de la Sofia vorbea despre acest demers în termeni cu totul diferiţi: „o nouă iniţiativă, pe care o sprijinim, şi anume Iniţiativa Marină Regională în Marea Neagră”.
Noua perspectivă a Bulgariei asupra ideii promovate de România în ultimele luni, de a crea, sub umbrela NATO, o flotă comună la Marea Neagră, a fost prezentată, joi, de prim-ministrul Boiko Borisov.
Cadrul, potrivit Novinite, ar fi fost un brifieng la care au mai participat şeful statului, Rosen Plevneliev, şi ministrul Apărării, Nikolay Nencev.
Premierul Borisov a spus după această întâlnire că atât preşedintele Rosen Plevneliev, cât şi el sunt împotriva propunerii României de a alcătui o flotă comună la Marea Neagră care să contracareze influenţa Rusiei.
„Navele NATO ar putea patrula de-a lungul ţărmurilor noastre numai în cazul unui aflux puternic de refugiaţi”, a spus Borisov, citat de Novinite.
Site-ul bulgar scrie că ar fi apărut informaţii că Turcia a suspendat acordul bilateral de readmisie (a refugiaţilor) semnat cu Bulgaria în mai, din cauza reticenţei Sofiei de a se alătura propunerii legate de flotă. Propunerea, scriu bulgarii, ar fi sprijinită nu numai de România, ci şi de Turcia.
Totuşi, notează Novinite, Ambasada Turciei în Bulgaria a negat suspendarea acordului.
Digi 24