O navă de război americană şi una chineză au fost la un pas de coliziune în data de 5 decembrie în Marea Chinei de Sud, a informat The Washington Free Beacon, citat de ITAR-TASS.

Deşi incidentul a avut loc la începutul lunii decembrie, despre el s-a aflat abia acum. Oficiali militari ai Flotei SUA din Pacific nu au dorit să facă publice detalii despre incident.

"La data 5 decembrie, aflându-se în mod legal în Marea Chinei de Sud, crucişătorul Cowpens şi una dintre navele Armatei chineze de Eliberare a Poporului s-au apropiat într-atât de mult încât, pentru a evita o coliziune, a fost nevoie de o manevră de urgenţă", a relatat un marinar american.

"Acest incident subliniază necesitatea respectării celor mai înalte standarde profesionale maritime, inclusiv în domeniul comunicaţiilor între nave, pentru a minimiza riscul de incidente accidentale sau în cazul unei situaţii de urgenţă", a mai spus marinarul american.

USS Cowpens, un crucişător lansator de rachete din grupul de luptă al portavionului Kitty Hawk, se afla în largul mării, nu departe de noul portavion chinez Liaoning. Una din navele chineze de escortă, care însoţeau portavionul, a trimis către vasul american comanda să oprească, dar crucişătorul SUA a continuat să avanseze. Atunci nava chineză i-a tăiat calea. Pentru a evita o coliziune, USS Cowpens a trebuit să facă o manevră bruscă de schimbare a cursului, considerată de experţi ca fiind destul de periculoasă.

Surse din Departamentul de Stat au declarat că SUA au transmis Chinei un protest pe canale diplomatice şi militare, în legătură cu acest incident.

În ultimul timp, SUA au formulat, în mod regulat, obiecţii cu privire la aşa-numita zonă de identificare aeriană instituită de China în Marea Chinei de Est. Cu toate acestea, Washingtonul nu recunoaşte că duce, de fapt, o politică de "descurajare" a Chinei în regiune.a