Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut sâmbătă Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) să aprobe „recurgerea la armata rusă în Ucraina” până la normalizarea situaţiei. Ucraina este tratată de Kremlin ca o regiune neguvernată şi fără suveranitate în care, potrivit Moscovei, grupări naţionaliste au acaparat prin forţă puterea la Kiev şi care pun în pericol siguranţa etnicilor ruşi care trăiesc aici.

„Având în vedere situaţia extraordinară din Ucraina şi ameninţarea ce apasă asupra vieţii cetăţenilor ruşi, a compatrioţilor noştri, a forţelor armate ruse desfăşurate în Ucraina”, Vladimir Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze „recurgerea la forţe armate ruse pe teritoriul Ucrainei, până la normalizarea situaţiei politice din ţară”, potrivit unui comunicat al serviciului de presă de la Kremlin, citat de AFP.

Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie nu sunt dispuse să aibă vreo reacţie, în afară de proteste verbale. Noua putere de la Kiev nu reacţionat decât prin declaraţii. Analiştii au dubii serioase dacă conducerea armatei ascultă de noua putere.