Statul român i-a retras medalia lui Tokes. Acesta a primit alta, de la statul ungar, firesc în condiţiile în care pastorul a luptat şi a militat în interesul Ungariei, înainte, în timpul şi după revoluţie.

Ordinul de Onoare al Ungariei i-a fost acordat lui Tokes de către preşedintele Janos Ader, la propunerea premierului Viktor Orban, scrie cotidianul.ro. Conform sursei citate, distincţia "recunoaşte curajul, demnitatea umană şi meritele lui Tokes în declanşarea Revoluţiei de la Timişoara care a condus la căderea dictaturii comuniste şi a deschis drumul către libertate pentru România şi maghiarii din Transilvania în 1989".

Decorarea lui Tokes de către statul ungar vine în contextul în care statul român i-a retras Ordinul "Steaua României", distincţie primită de la Traian Băsescu, când era preşedinte.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe 3 martie, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, că îi retrage decoraţia europarlamentarului, în urma deciziei definitive a instanţei.

Instanţa supremă a decis recent definitiv retragerea decoraţiei „Steaua României” în cazul lui Laszlo Tokes, judecătorii confirmând astfel decizia luată de Consiliul Naţional al Ordinului Naţional "Steaua României".

Anterior, Curtea de Apel Bucureşti a respins în iunie 2014 contestaţia europarlamentarului Laszlo Tokes privind decizia luată de Consiliul Naţional al Ordinului Naţional "Steaua României", de retragere a decoraţiei.

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" a decis, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului.

Distincţia a fost primită de Tokes în anul 2009 de la preşedintele de atunci Traian Băsescu, pentru merite în Revoluţia din 1989.

Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".