Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat că este dispus să susţină organizarea unui referendum asupra „celor mai importante probleme“ din Ucraina, dacă va fi înregistrată o astfel de iniţiativă. „Imediat ce acest fapt va avea loc, imediat ce oamenii se vor uni şi vor pune această întrebare, va fi organizat un referendum“, a declarat Ianukovici, într-un interviu pentru postul de televiziune Inter. El a precizat că un astfel de referendum, organizat la nivel naţional, „se va referi la cele mai importante probleme care preocupă poporul ucrainean“, potrivit RIA Novosti. De asemenea, preşedintele ucrainean a subliniat că pledează pentru o soluţionare paşnică a conflictului din ţară, deoarece „preţul luptei pentru putere nu trebuie să fie atât de mare“, referindu-se la violenţele care au avut loc în Ucraina în ultimele luni.

„Nu trebuie să luptăm pentru putere prin vărsare de sânge. Fiecare politician trebuie să fie conştient de responsabilitatea pe care o are“, a afirmat Ianukovici, subliniind că „actuala putere are suficiente forţe pentru a face ordine în ţară, dar nu vrem să sufere oamenii nevinovaţi“.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Decizia lui Ianukovici de a abandona negocierile cu UE, care durau de trei ani, a generat un val de proteste violente şi o criză politică fără precedent de la fosta Revoluţie portocalie.