Gazele de sist sunt exploatate, in general, in regiunile Statelor Unite supuse deja unui stres hidric, cu riscul de a agrava penuria de apa, arata un studiu elaborat grupul de organizatii Coalition for Environmentally Responsible Economies (Ceres).

In plina expasiune in Statele Unite, exploatarea petrolului si a gazelor de sist se bazeaza, in principal, pe fracturare hidraulica, metoda care presupune injectarea sub presiune ridicata a unui amestec de apa si minerale cu scopul de a fisura roca in speranta descoperirii de hidrocarburi.
Aproape jumatate din puturile forate incepand din 2011 in SUA si in vestul Canadei in vederea utilizarii acestei tehnologii sunt situate in regiuni care s-au confruntat deja cu un stres hidric, arata raportul Ceres, construit pe datele a aproximativ 40.000 de forari efectuate inntre 2011 si 2013.

Fracturarea hidraulica agraveaza competitia pentru apa in zonele cele mai afectate de seceta si de stres hidric, concluzioneaza Mindy Lubber, presedintele Ceres, care reuneste ONG-uri, centre de cercetare si intreprinderi. Documentul atrage in mod deosebit atentia asupra impactului exploatarii gazelor de sist in California, care traverseaza, in prezent, una dintre cele mai secetoase perioade din ultimele decenii.

In multe regiuni din SUA, afirma in continuare autorii raportului, exploatarea gazelor de sist foloseste, in mare parte, resusele subterane de apa, care sunt, in general, mai putin uniforme decat cele de suprafata, agravand, in consecinta, riscul de epuizare a rezervelor de apa.

Raportul solicita din partea celor care efectueaza astfel de lucrari sa dezvaluie cantitatile reale de apa utilizate in fiecare dintre puturile lor, sa procedeze la o rationalizare a utilizarii apei si la o diversificare a tehnologiilor folosite, cu includerea proceselor de reciclare a apei.