Un cutremur de mare magnitudine, cotat iniţial la 7,3, s-a produs în apropierea coastei de est a Japoniei, în zona prefecturii Fukushima. Agenţia meteorologică japoneză a lansat o alertă de tsunami, estimat să aibă cel mult 3 metri. Seismul s-a produs la o adâncime de 11,3 kilometri, în jurul orei locale 6 dimineaţa.

Cutremurul s-a simţit şi la Tokyo, la aproximativ 250 de kilometri distanţă de epicentru. Presa japoneză nu vorbeşte deocamdată despre pagube sau victime, dar scrie că autorităţile au început în regim de urgenţă verificări la două centrale nucleare, care au fost oprite. De asemenea, s-a luat decizia evacuării zonei de coastă vizate de valuri. 

În numeroase localităţi au sunat sirenele care au anunţat că se apropie un tsunami. Un prim val observat s-a format la circa 20 de kilometri de coastă. Prima zonă în care a ajuns valul este portul Onahama, unde la ora 6:46 apa revărsată a măsurat 60 de centrimetri. La o oră după producerea seismului, cel mai înalt val care a atins coasta a fost de 90 de centimetri, în zona Fukushima.

Între timp, magnitudinea seismului a fost revizuită de Institutul American de Geofizică la 6,9. Şi s-au înregistrat trei replici, cu magnitudini de 5,4, 4,8 şi 5,3.

Pe 11 martie 2011, un cutremur imens produs aproximativ în aceeaşi zonă a provocat avarii majore a centralei nuclerae de la Fukushima. Seismul a fost cotat atunci cu magnitudinea de 9,1 şi a provocat moarte a aproape 16.000 de oameni.

Digi 24