Numeroşi jurnalişti au fost agresaţi în Ucraina de la începutul protestelor antiguvernamentale în urmă cu două luni, a susţinut luni o organizaţie neguvernamentală ucraineană care contabilizează aceste cazuri, transmite AFP.

Cei mai mulţi dintre ei - 54 - au fost bătuţi de poliţişti, iar 21 au fost agresaţi de 'tituşki' - tineri sportivi din provincie care se pare că ar fi fost recrutaţi de autorităţi pentru a semăna teroare în rândul demonstranţilor, potrivit Institutului pentru Massmedia (IMI).

Douăzeci şi şapte de jurnalişti au fost răniţi de grenade asurzitoare şi 19 au fost intoxicaţi cu gaze lacrimogene sau răniţi în diverse moduri în timpul confruntărilor dintre manifestanţi şi poliţişti. Douăzeci şi şapte au fost răniţi de gloanţe de cauciuc, a adăugat ONG-ul, care a subliniat că anumiţi jurnalişti au fost victimele mai multor tipuri de violenţe.

Treizeci şi una de persoane şi-au văzut materialele înregistrate distruse şi unsprezece au fost reţinute, conform aceleiaşi surse. Potrivit mai multor mărturii ale unor jurnalişti şi ONG-ului, multe dintre aceste atacuri au fost deliberate, cu toate că reprezentaţii presei ce îşi făceau meseria purtau căşti şi veste cu inscripţia 'Presă'.

ONG-ul Human Rights Watch a anunţat vineri că a înregistrat 13 cazuri în care poliţia a lovit sau a împuşcat cu gloanţe din cauciuc 'în mod deliberat' jurnalişti care relatau despre proteste sau medici care îi ajutau pe răniţi, notează AFP.