Premierul Italiei, Matteo Renzi, şi-a depus miercuri seară demisia la biroul preşedintelui, însă acesta ar putea să rămână ca interimar la rugămintea lui Mattarella. Demisia prim-ministrului vine după ce alegătorii italieni au respins categoric prin referendum agenda de reforme constituţionale propuse de guvernarea sa, transmite Reuters.
Preşedintele Sergio Mattarella i-a cerut lui Matteo Renzi să rămână în poziţia de premier interimar în timpul consultării partidelor. Însă, nicio reacţie nu a venit din partea lui Renzi.
Se pare că aceste consultări vor începe joi la ora locală 18.00 (19.00 ora României) şi se vor finaliza până sâmbătă după-amiază, atunci când preşedintele îl va desemna pe noul premier al Italiei.
Presa speculează că preşedintele va numi un membru al actualului executiv sau un politician din Partidul Democrat pentru a prelua mandatul lui Matteo Renzi.
Următoarele alegeri legislative sunt programate să aibă loc în 2018, însă mulţi politicieni italieni cer organizarea de alegeri anticipate pentru a înlocui majoritatea democrată.
Premierul a promis încă de duminică noaptea că va demisiona de la conducerea executivului, după ce alegătorii italieni au respins în mod categoric prin referendum agenda de reforme constituţionale propuse de guvernarea sa.
”Experienţa guvernării mele se încheie aici”, a declarat duminică noaptea premierul Matteo Renzi la Palazzo Chigi din Roma.
Preşedintele Sergio Mattarella i-a cerut însă prim-ministrului să-şi amâne demisia până după aprobarea bugetului de către parlamentari, pentru a preveni o situaţie de instabilitate economică la începutul anului viitor.
Parlamentarii italieni au reuşit să aprobe miercuri după-amiază legea bugetului pentru 2017, pentru care şi-a asumat deja responsabilitatea executivul lui Matteo Renzi. Bugetul pentru anul viitor conţine mai multe tăieri de taxe şi pomeni electorale pentru pensionarii italieni şi a atras critici acide de la nivelul Bruxelles-ului.
Referendumul italian a fost văzut drept un adevărat vot de încredere pentru prim-ministrul democrat, care nu a reuşit în ultimii doi ani să genereze creşterea economică rapidă dorită de naţiune, deşi politicile sale economice au scos peninsula din recesiune şi au dus la o creştere lentă a PIB-ului.
Presa îl indică deja pe actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcţie lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menţinută de coaliţia Partidului Democrat.