Cererea de azil în Germania a bosniacului de etnie romă Nazif Mujic, premiat cu Ursul de Argint pentru interpretare, în 2013, la Festivalul de la Berlin, a fost respinsă de autorităţi, a anunţat presa locală.

Nazif Mujic, aflat în prezent într-un adăpost pentru refugiaţi din Berlin, împreună cu soţia şi cu cei trei copii, a fost distins, în februarie 2013, cu Ursul de Argint pentru interpretarea propriului rol în filmul "An Episode in the Life of an Iron Picker", regizat de Danis Tanovic, acest lungmetraj fiind premiat la acelaşi festival cu Ursul de Argint/ Marele Premiu al Juriului.

Bărbatul de etnie romă din Bosnia Herţegovina a sosit la Berlin, împreună cu familia, în noiembrie 2013, pentru a cere azil în Germania, însă cererea i-a fost respinsă şi trebuie să părăsească teritoriul Germaniei până pe 9 martie.

În filmul "An Episode in the Life of an Iron Picker", care descrie discriminările cu care se confruntă cetăţenii de etnie romă, Nazif Mujic joacă propriul rol, cel al unui cărăuş, care strânge şi transportă fier vechi cu căruţa, pentru a-şi hrăni familia.

Distribuţia filmului regizorului bosniac Danis Tanovic, realizat în doar nouă zile cu ajutorul unei camere digitale, este formată din actori neprofesionişti şi urmăreşte viaţa de zi cu zi a cărăuşilor de fier vechi de etnie romă, dintr-un orăşel din Bosnia.

Foto: Mediafax