Cu prilejul Zilei Mondiale Braille, la 4 ianuarie, este aniversată ziua de naştere a francezului Louis Braille, inventatorul alfabetului cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători.
Louis Braille, născut la Coupvray, în 1809, şi-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. Remarcându-se prin rezultate foarte bune la învăţătură, în ciuda handicapului său, a primit o bursă de la un nobil local, ajungând astfel la Şcoala pentru nevăzători din Paris a lui Valentin Hauy. Hauy a fost primul care a folosit metoda ştanţării hârtiei ca modalitate de a citi folosită de nevăzători. Metoda lui se baza pe reproducerea în relief a literelor obişnuite. Era o metodă greoaie şi nu permitea scrierea de mână.La Paris, Louis Braille a aflat despre căpitanul de artilerie Barbier de la Serre, care, pentru trimiterea de mesaje secrete, folosea un sistem pe care-l numea 'scriere pe timp de noapte'. Sistemul consta în puncte imprimate pe carton. Deşi părea complicat, Louis Braille l-a preluat şi a început să exerseze. Aşa a apărut alfabetul cu puncte în relief, folosit şi în prezent de nevăzători. Alfabetul Braille foloseşte 6 puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale).
În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille, cu ajutorul căruia puteau fi tipărite cărţi pentru nevăzători. Louis Braille a murit la 6 ianuarie 1852, la Paris.

În 1878, cu ocazia unui congres internaţional organizat la Paris, alfabetul Braille a fost adoptat oficial ca metodă de învăţare a cititului pentru copiii nevăzători.
Pentru meritele sale, Louis Braille a primit din partea guvernului francez Ordinul Legiunii de Onoare