Administraţia Nisa a interzis, în urmă cu o săptămână, purtarea costumului de baie de tip burkini pe plajele oraşului, iar mai multe fotografii au fost publicate pe reţelele de socializare cu poliţişti francezi înarmaţi, care le confruntă pe femeile musulmane şi le cer să dezbrace în public aşa-zisul costum de baie, scrie News.ro.

Autorităţile locale au susţinut că purtarea burkini contravine principiilor seculare ale statului francez.

Mai multe imagini arată patru poliţişti înarmaţi care confruntă o femeie musulmană în apropiere de Promenade des Anglais, unde 86 de persoane şi-au pierdut viaţa în urmă cu mai bine de o lună, iar alte câteva sute au fost rănite, după ce un atacator tunisian a condus un camion pe plaja supraaglomerată.

Atentatul terorist a fost revendicat de jihadiştii Statului Islamic, iar autorităţile franceze au implementat măsuri de securitate adţionale în faţa ameninţării teroriste persistente.

După intervenţia poliţiştilor francezi, femeia musulmană s-a dezbracat de burkini şi a primit o amendă.

De asemenea, poliţiştii au amendat marţi o altă femeie musulmană, pentru că purta colanţi lungi, o bluză tunică şi o eşarfă pe plaja din Cannes.

Pe procesul verbal semnat de femeia musulmană, poliţiştii francezi au scris că aceasta nu purta „o îmbrăcăminte care respectă bunele morale şi secularismul”.

„Stăteam pe plajă cu familia mea. Purtam o eşarfă tradiţională peste cap. Nu aveam nicio intenţie să înot”, a explicat femeia în vârstă de 34 de ani.

Incidentul a fost filmat de către o femeie franceză, care a asistat la întreaga scenă. „Cel mai trist lucru era că oamenii ţipau la ea să meargă acasă, în vreme ce alţii îi aplaudau pe poliţişti. Fiica ei plângea”, a declarat Mathilde Cousin.

Săptămâna trecută, Nisa a devenit ultima localitate de pe litoralul francez care a interzis purtarea costumului de baie burkini. Autorităţile locale au explicat că burkini „manifestă în mod excesiv apartenenţa la o religie, în vreme ce lăcaşurile de cult franceze devin ţinta unor atentate teroriste”.

Interdicţia impusă de administraţia din Nisa face referire în mod direct la atentatul terorist de pe Promenade des Anglais, în care şi-au pierdut viaţa 86 de persoane, iar alte câteva sute au fost rănite chiar de Ziua Naţională a Franţei, după ce un atacator tunsian a condus un camion frigorific pe promenada supraaglomerată. Ulterior, doi jihadişti francezi au executat un preot catolic în biserica acestuia din Saint-Etienne-du-Rouvray, în apropiere de Rouen. 

Interdicţia burkini va fi judecată joi de cea mai înaltă instanţă administrativă franceză, după un apel depus de către organizaţia nonguvernamentală Liga pentru Drepturile Omului. Activiştii francezi au făcut apel la decizia unei instanţe locale din Nisa, care a hotărât în favoarea interdicţiei cu privire la purtarea costumului de baie de tip burkini.

Recent, Villeneuve-Loubet a devenit al 15-lea oraş francez care a interzis purtarea burkini, lansând o dezbatere aprinsă cu privire la purtarea controversatului costum de baie, drepturile femeilor şi principiile secularismului francez.

Digi 24