Autorităţile belgiene au ajuns joi la un compromis pe tema acordului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada, a informat postul public belgian RTBF, citat de EFE şi preluat de Agerpres. Acest lucru înseamnă că negocierile vor fi reluate cu cei 27.
Acordul "intrabelgian" va fi trimis ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene pentru a fi validat, scrie agenţia de presă spaniolă.
Premierul belgian, Charles Michel, a declarat că autorităţile regionale au căzut de acord asupra unui text comun care să înlăture îngrijorările privind importurile agricole şi soluţionarea litigiilor, transmite Reuters. Orice acord va trebui supus însă aprobării celorlalte state membre ale Uniunii Europene înainte ca documentul CETA să fie semnat, precizează agenţia de presă.
"În sfârşit am ajuns la un acord între belgieni", a confirmat premierul regiunii belgiene Valonia, socialistul Paul Magnette, care se opunea semnării CETA în forma iniţială. "Valonia este extrem de fericită că solicitările noastre s-au putut face auzite", a adăugat el.
România este direct interesată de acest subiect, care este legat de ridicarea vizelor pentru Canada din 2017.
"Veşti bune! Am salvat CETA. Dar Europa trebuie să înveţe din asta", a notat pe pagina sa de Facebook Guy Verhofstadt, fost premier belgian şi liderul grupului ALDE din Parlamentul European.
"În primul rând: trebuie să luăm în calcul mai devreme îngrijorările cetăţenilor şi să comunicăm mai bine. În al doilea rând, trebuie să scăpăm de regula unanimităţii în Europa, care a paralizat din nou întregul proces. Nicio democraţie nu poate funcţiona când este supraîncărcată de vetouri", a adăugat el.