Fostul inspector-şef din Jandarmerie de la Alba Ioan Onaca Herţa şi căpitanul Liviu Valentin Rusu au fost reţinuţi de procurorii militari anticorupţie, după ce ar fi falsificat peste 160 de adeverinţe necesare pentru credite bancare, denunţătorul din caz fiind o femeie şantajată de Rusu. Potrivit surselor citate, Herţa este acuzat că, începând din 2006 şi până în 2010, îmnpreună cu alte persoane de la Compartimentul financiar al unităţii, a eliberat peste 160 de adeverinţe în fals subordonaţilor, dar şi pentru sine, acestea fiind apoi folosite pentru obţinerea de împrumuturi bancare în mod nelegal.

Falsul, arată sursele citate, a constat în trecerea în respectivele adeverinţe a unor sume mult mai mari decât venitul real, uneori chiar şi de trei ori mai mari, pentru ca lucrătorii să poată lua credite mai mari. Pe fondul crizei, angajaţii Jandarmeriei Alba nu au mai putut plăti ratele, din cauza veniturilor reale mici, astfel că băncile au început să sesizeze organele abilitate.

În cazul lui Herţa, arată sursele citate, prejudiciul constatat până la acest moment este de aproximativ 500.000 de lei, reprezentând datorii neplătite de către angajaţii care au luat credite mari.

Liviu Valentin Rusu este acuzat că, în 2007, a şantajat o femeie, denunţătoare în acest caz, cu care a a trăit în concubinaj, au mai spus aceleaşi surse.

Rusu deţinea fotografii nud cu femeia, compromiţătoare pentru aceasta, potrivit surselor citate.

Din momentul în care cei doi s-au despărţit, căpitanul de jandarmi a început să o şantajeze pe femeie cu respectivele poze. Mai mult, spun sursele citate, Rusu ar fi agresat-o pe femeie când aceasta l-a anunţat că doreşte să pună punct relaţiei.

Conform aceloraşi surse, există şi alte acuzaţii pe numele lui Rusu, care nu au fost verificate şi constatate de către fostul inspector-şef Herţa, acesta fiind cercetat şi în acest context.

Sursele citate susţin că cei doi au comis fapte penale şi după demararea cercetărilor. Astfel, Herţa, dar "în mod deosebit" căpitanul Rusu, au încercat zădărnicirea aflării adevărului, context în care se poate propune arestarea preventivă.

Astfel, arată sursele, Rusu ar fi încercat influenţarea unor martori pentru a da declaraţii neadevărate la DNA şi i-ar fi ameninţat pe alţii care au depus mărturie în faţa anchetatorilor. Potrivit surselor citate, şi familiile unor martori ar fi fost ameninţate.