Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al DNA. Florea a declarat că nu a lucrat niciodată cu protocoalele secrete şi nu a ştiu de ele decât în momentul în care ele au devenit publice. Ea a precizat că ele exced cadrului procesual. Procurorul general, Augustin Lazăr, i-a atras atenţia că toate protocoalele au fost prelucrate şi au ştiut de ele toţi procurorii. Adina Florea i-a răspuns că a fost dezinformat, pentru că la Constanţa nu s-a vorbit despre aceste protocoale. Procurorul general a întrebat-o dacă s-a simţit, totuşi, atât de afectată de aceste protocoale încât nu a putut soluţiona dosarele. Florea a fost întrebată de vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru cum justifică faptul că a avut 11 apariţii publice în decurs de 72 de ore, unele intervenţii la televizor durând chiar şi o oră. Adina Florea a spus că nu s-a considerat vedetă şi că probabil e vorba şi despre entuziasmul momentului. Ea a criticat activitatea DNA, vorbind despre numărul mare de dosare nesoluţionate şi despre faptul că DNA s-a axat mai mult pe soluţionarea celor care au ca obiect abuzul în serviciu, în loc să se ocupe de cele deschise pe infracţiuni de corupţie la nivel înalt. Vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, i-a atras atenţia că a încercat, prin proiectul său de management, mai mult să contraargumenteze măsurile luate de Kovesi şi că i se pare nedrept că nu a prezentat nimic pozitiv despre Direcţie.

 

„În şedinţa din data de 8 octombrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a avizat negativ propunerea ministrului justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Hotărârea Secţiei pentru procurori va fi motivată şi transmisă Ministerului Justiţiei”, a transmis CSM.

 

Avizul CSM este consultativ.

 

Adina Florea a fost audiată luni mai bine de trei ore în Secţia pentru procurori a CSM.

 

Ministrul Justiţiei tudorel Toader a anunţat în repetate rânduri că va înainta preşedintelui propunerea de numire a Adinei Florea la DNA, indiferent de avizul CSM.

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a întrebat-o pe Adina Florea, audiată luni în Secţia pentru procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), despre protocoalele secrete, pornind de la afirmaţia prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans din Parlamentul European, care a spus că acestea afectează justiţia din România. Adina Florea a spus că nu a lucrat niciodată cu aceste protocoale şi a aflat de ele doar când au fost făcute publice.

 

„În toată activitatea mea nu am lucrat cu aceste protocoale. Nu le-am cunoscut decât în momentul în care ele au devenit publice. Aceste protocoale adaugă la lege. Dacă Codul de procedură penală este cel care asigură cadrul procesual în baza căruia procurorul îşi desfăşoară activitatea, după părerea mea aceste protocoale au creat un alt cadru în baza căruia să se poată lucra în aceste echipe mixte prevăzute de protocoale şi care exced cadrului procesual”, a declarat Adina Florea.

 

Toader a amintit că el a fost primul care a cerut desecretizarea protocoalelor şi a spus că se aştepta ca aceste protocoale să fie prelucrate. Procurorul general a spus că de aceste protocoale ştiau toţi procurorii.

 

„Cred că aţi fost dezinformat. La Constanţa, cel puţin protocolul din 2016 nu a fost prelucrat, iar această chestiune s-a lămurit la acest moment”, i-a răspuns Adina Florea.

 

Lazăr a întrebat-o dacă s-a simţit atât de afectată de aceste protocoale secrete încât nu a putut soluţiona dosare.

 

„V-aţi simţit obligată să comiteţi o ilegalitate? V-aţi simţit afectată, aţi simţit nevoia să ştiţi ce conţine acest protocol şi nu aţi putut soluţiona dosarele? Aveţi cunoştinţă despre colegi afectaţi în ceea ce lucrau ei?”, a spus Lazăr.

 

„Aceste protocoale reprezintă o metodologie de lucru. Asta am spus eu. Pe baza acestei metodologii, alta decât decât Codul de procedură penală, s-a creat posibiltiatea reală de a se organiza sau de a se delega activităţi ale procurorilor către alte structuri decât cele stabilite de Codul de procedură penală”, i-a răspuns Adina Florea.

 

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro