Berit Reiss-Andersen, preşedintele Comisiei Nobel, a declarat că cei doi au adus o contribuţie „crucială” în combaterea criminalităţii, informează BBC.

 

„Ei au tratat mii de victime ale atacurilor într-un lung război civil care a costat vieţile a mii de oameni congolezi”, a adăugat preşedintele.

 

Aproximativ 331 de persoane şi organizaţii au fost nominalizate anul acesta pentru prestigiosul premiu pentru Pace. Recordul de 376 de candidaţi a fost stabilit în 2016.

 

Nadia Murad Basee Taha este o activistă pentru drepturile omului. În septembrie 2016 a fost numită primul Ambasador ONU al Bunăvoinţei pentru Demnitatea Supravieţuitorilor Traficului de Fiinţe Umane. La vârsta de 21 de ani, a fost răpită de Statul Islamic în nordul Irakului, împreună cu mii de alte femei şi copii.  Ea a fost ţinută ca sclavă şi abuzată timp de trei luni până când a reuşit să scape şi să fugă în Germania. De atunci, a devenit o activistă pentru drepturile omului, aducând în atenţia comunităţii internaţionale situaţia dificilă a comunităţii yazidi, în special sclavia sexuală a tinerelor yazidi şi traficul de femei şi copii capturaţi de Statul Islamic.

 

Denis Mukwege este un medic ginecolog din Congo.  Este renumit pentru asistenţa acordată femeilor care au fost abuzate sexual.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro