Peste 500 de persoane sunt blocate pe Muntele Rinjani de pe insula Lombok din Indonezia, care a fost afectată duminică de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 pe scara Richter, scrie The Guardian.

 

Numărul celor decedaţi în urma cutremurului a ajuns la 16, iar peste 67 de persoane au fost rănite grav, în timp ce mai mult de 1.000 de case au fost afectate.

 

În ceea ce priveşte turiştii rămaşi pe munte, echipele de salvare s-au deplasat luni dimineaţă pentru a-i ajuta pe cei blocaţi, care sunt prinşi în două puncte ale muntelui, a comunicat agenţia pentru servicii de urgenţă a Indoneziei, adăugând că alunecările de teren provocate de cutremur au blocat unele trasee de pe munte.

 

Sudiyono, şeful parcului naţional Muntele Rinjani, a declarat: „Încă mai sunt 560 de persoane blocate. În zona Segara Anakan se mai află 500 iar alţi 60 sunt în Batu Ceper. Printre cei blocaţi se află atât cetăţeni din Indonezia cât şi străini din ţări diferite, printre care şi SUA sau Thailanda.

 

Muntele Rinjani, cu o înălţime de 3.726 de metri, este al doilea cel mai mare vulcan din Indonezia şi este o destinaţie populară printre turişti. Drumul până la vârf durează cel puţin două zile.

 

Asdiyanto, un oficial al serviciilor de urgenţă, a declarat: „Ultimele informaţii pe care le avem de la echipa de pe teren este că astăzi toate familiile blocate pe Muntele Rinjani vor fi evacuate prin traseul Sembalun”.

 

Echipa de salvare, care a plecat la ora locală 07:00, este alcătuită din 184 de persoane, printre care şi ofiţeri militari, poliţişti, medici, voluntari şi staff-ul parcului naţional.

 

Oficialii parcului au închis ruta de căţărare duminică dimineaţa şi i-au sfătuit pe cei blocaţi să rămână într-un loc sigur până când echipa de salvare ajunge la ei.

 

Conform relatărilor presei locale, un căţărător din Indonezia a fost ucis de rocile care au căzut în timpul unei alunecări de teren. Celelalte persoane blocate se află într-o stare de sănătate bună.

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro