Bilanţul persoanelor decedate în urma incendiilor de pădure din împrejurimile Atenei a urcat la 50 după ce au fost descoperite alte 26 de cadavre, au anunţat marţi autorităţile, citate de agenţia DPA.

 

Potrivit Crucii Roşii, 26 de cadavre au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, în apropierea oraşului-port Rafina, care este în centrul dezastrului.

 

Deocamdată, autorităţile nu au anunţat dacă printre victime se numără şi cetăţeni români.

 

Postul naţional de radio ERT a relatat anterior că 24 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 150 au fost rănite în urma incendiilor de vegetaţie care au devastat mai multe zone din apropiere de Atena.

 

Pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă şi turişti au intervenit cu ambarcaţiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje şi zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor, a relatat ERT.

 

Două incendii de vegetaţie izbucnite luni, la est şi la vest de Atena. Focul a înaintat cu o repeziciune înfricoşătoare, alimentat de vântul care bătea cu aproape o sută de kilometri pe oră.

 

Situaţia s-a agravat de la o oră la alta, în spitale s-a activat planul roşu şi starea de urgenţă a fost decretată în întreaga regiune.  Premierul s-a întors în ţară, iar Guvernul a cerut ajutorul Uniunii Europene. Deocamdată, autorităţile nu au anunţat dacă printre victime se numără şi cetăţeni români.

 

Un prim incendiu a izbucnit în apropiere de Kineta, o staţiune de la malul mării, aflată la 50 de kilometri vest de Atena. Flăcările s-au răspândit cu o repeziciune uimitoare, schimbându-şi rapid direcţia, propagate de vântul puternic şi uscat. Localnicii vorbesc despre adevărate perdele de foc, care se întindeau pe distanţe de până la şase kilometri.

 

În imaginile difuzate de televiziuni se văd limbi de foc uriaşe, devorând necontrolat case şi grădini. “Lăsaţi totul şi fugiţi!” - li s-a spus celor din Kineta şi din alte două aşezări învecinate.

 

Era însă deja târziu pentru că, potrivit presei, multe dintre victime şi-au pierdut viaţa tocmai încercând să fugă. Două autostrăzi care leagă peninsula Peloponez de centrul Greciei au fost închise pe porţiuni de câte 20 de kilometri din cauza fumului care a redus vizibilitatea, dar şi a flăcărilor care s-au apropiat periculos de şosea.

 

Un al doilea incendiu s-a declanşat după-amiază, la nord-est de Atena, în zona Penteli, cuprinzând oraşul Rafina. Primarul localităţii a spus că a văzut arzând cel puţin o sută de case. Autorităţile au evacuat tabere de copii şi au trimis garda de coastă să evacueze oamenii care se refugiaseră pe plajă.

 

Sute de pompieri, zeci de autospeciale, avioane şi elicoptere mobilizate din toată ţara luptă cu cele două incendii.

 

Alexis Tsipras, premier: “Vreau să cred că, în pofida acestor condiţii meteo vitrege, vom face tot ce va fi omeneşte posibil să aducem flăcările sub control. Sunt totuşi îngrijorat de incendiile care ard în paralel la est şi la vest de Attica.”

 

La scurt timp după această declaraţie, premierul Tsipras şi-a întrerupt vizita în Bosnia şi s-a întors de urgenţă în ţară pentru a coordona operaţiunile.

 

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia în verile fierbinţi şi secetoase. De altfel, unul i-a surprins şi pe câţiva români care îşi petreceau vacanţa în Creta.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro