Salariaţii vor primi de la angajatori, în fiecare lună, şi tichete culturale, potrivit unui proiect de act normativ care a primit marţi semnătura şefului statului. Astfel, angajaţii vor putea să folosească tichetele pentru a se duce la concerte sau a-şi cumpăra cărţi, muzică şi filme. În acelaşi timp, documentul va reglementa şi toate celelalte bilete de valoare pe care angajatorii le pot acorda în prezent.

 

Propunerea legislativă privind acordarea biletelor de valoare a fost promulgată marţi de preşedintele României (devenind Legea nr. 165/2018) şi, pentru a se aplica, mai trebuie publicată în Monitorul Oficial.

 

Prin intermediul legii, parlamentarii vor reuni, practic, într-o singură lege toate biletele de valoare pe care angajatorii pot să le acorde propriilor salariaţi. Astfel, pe lângă tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creşă şi voucherele de vacanţă, ce există şi în prezent, vor apărea tichetele culturale.

 

Tichetele culturale vor avea o valoare lunară de maximum 150 de lei (sau de 300 de lei, dacă se vor acorda doar ocazional) şi vor putea fi folosite la plata bunurilor şi serviciilor culturale. Mai precis, vorbim despre abonamente/bilete la spectacole, concerte, muzee, târguri, expoziţii, parcuri tematice, proiecţii cinematografice şi festivaluri, precum şi de cărţi, manuale şcolare, albume muzicale şi filme.

 

Valoarea individuală a unui tichet cultural va fi de 10 lei sau multiplu de 10, însă de maximum 150 de lei. Acestea vor fi valabile numai dacă includ, printre altele, prenumele, numele şi codul numeric personal ale salariatului îndreptăţit să le folosească.

 

 

 

Sursa: www.avocatnet.ro