Enciclopedia online Wikipedia a fost miercuri indisponibilă în câteva ţări europene în semn de protest înaintea votului din Parlamentul European pe tema unei noi legi a drepturilor de autor. Noua lege ar limita libertatea de exprimare şi va pune bariere în calea accesului la web, spun cei de la Wikipedia, citaţi de AFP. Parlamentarii vor vota joi propunerea.

 

În Spania, Italia şi Polonia Wikipedia a afişat miercuri avertismente în semn de protest la adresa acestei noi legi care, printre altele, spune că platformele online sunt responsabile din punct de vedere legal pentru conţinutul postat de utilizatori.

 

Directiva pune filtre, bariere lşi restricţii în calea celor care vor să aibă acces la web, spun cei de la Wikipedia Spania. Dacă directiva va fi aprobată în forma actuală, multe lucruri vor fi mai complicat de făcut pe internet, cum ar fi distribuirea de informaţii pe reţelele sociale sau accesul la informaţii prin motoarele de căutare, mai spun cei de la Wikipedia.

 

Wikipedia critică unul dintre capitolele directivei, dar un alt capitol a fost criticat de Facebook şi Google care ar fi obligate să plăatească pentru reutilizarea online a conţinutului produs de diverse redacţii.

 

 

Comisia Europeană a spus că Wikipedia şi alte enciclopedii online nu sunt vizate de această directivă, însă Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, spune că nu este adevărat.

 

Votul de joi nu este definitiv, iar poziţia finală va fi stabilită după negocieri între statele membre UE. Rămâne de discutat în ce mod va fi aplicată legea în integralitate şi dacă Wikipedia va fi vizată.

 

Propunerea în cauză este Articolul 13, care impune ca platformele online să filtreze ceea ce încarcă pentru a se asigura că nu încalcă drepturile de autor. Acesta face toate platformele responsabile de orice conţinut pe care utilizatorii îl încarcă.

 

În timp ce Articolul 13 a atras mai mult atenţia, există şi Articolul 11, care impune o taxă pentru preluarea ştirilor. Practic, acesta va obliga pe cei care utilizează fragmente de conţinut  jurnalistic online să obţină mai întâi o licenţă de editor. Spania a încercat acest lucru în 2014, rezultând închiderea temporară a Google News Spania.

 

 

 

Sursa: www.m.hotnews.ro