Echipajul navei "RM Pioneer", format din cinci marinari români, printre care şi comandantul, dar şi alţi 15 cetăţeni filipinezi, este blocat în portul Prai, din Malaezia, de mai bine de trei luni

Cargoul a fost arestat din cauza unui litigiu comercial dintre armatorul navei şi proprietarul mărfii transportate. Din acest motiv, echipajul rămas la bord nu şi-a mai primit salariile de la sfârşitul lui august.

Oamenii cer acum disperaţi să li se dea banii, dar şi să fie repatriaţi. „Cunoaştem situaţia marinarilor.Am vorbit cu consulul din Malaezia, care ne-a promis că le va face o vizită marinarilor la bordul navei. Marinarii sunt bine, au de mâncare şi tot ce le trebuie”, a declarat reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) în România, Adrian Mihălcioiu. El a precizat că valoarea salariilor restante ale marinarilor români se ridică la 53.000 de euro.

Întrucât compania s-a degrevat de plata salariilor restante, marinarii sunt nevoiţi acum să-şi angajeze un avocat pentru recuperarea banilor. Mihălcioiu a afirmat că, pentru a fi repatriaţi, marinarii trebuie să respecte câteva condiţii.Autorităţile din România spun că trei dintre marinari au plecat de puţin timp să muncească pe această navă prin trei agenţii de crewing diferite, care nu i-au anunţat despre statutul navei. Managementul navei este asigurat de compania grecească WEM Lines SA.