Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi o echipă a instituţiei merg la Satu Mare pentru a prelua coordonarea intervenţiei la incendiul izbucnit în noaptea de duminică spre luni la o sondă de gaze. IGSU anunţă mai multe măsuri suplimentare pentru eliminarea riscului unor explozii, precizând că în acest caz procedura de intervenţie prevede ca acţiunile de stingere a incendiului să fie precedate, în mod obligatoriu, de măsuri tehnice speciale pentru captarea fluxului de gaze care să reducă presiunea la capătul sondei.

IGSU a anunţat, marţi seară, că în cursul zilei de astăzi inspectorul general Daniel Dragne, împreună cu o echipă a instituţiei, merge în judeţul Satu Mare pentru a prelua comanda şi coordonarea acţiunilor derulate cu celelalte autorităţi cu expertiză în domeniu, pentru eliminarea posibilităţii producerii unor explozii.

Luând în considerare specificitatea acestor tipuri de situaţii de urgenţă, procedura de intervenţie prevede ca acţiunile de stingere a incendiului să fie precedate, în mod obligatoriu, de măsuri tehnice speciale pentru captarea fluxului de gaze care să reducă presiunea la capătul sondei. De asemenea, în această seară, va avea loc o şedinţă pentru stabilirea soluţiilor tehnice, la care au fost convocaţi, de către societatea deţinătoare a sondei afectate, reprezentanţi ai unor companii de profil din Anglia, Olanda şi Canada, mai spune IGSU.

De asemenea, au fost luate măsuri de echipare suplimentară pentru protecţia personalului care se află la faţa locului, având în vedere temperaturile ridicate generate de arderea violentă, substanţele rezultate în urma acesteia, dar şi zgomotul produs de incendiu.
 
Incendiul la o sondă de gaze din zona localităţii Moftinu Mare din judeţul Satu Mare a fost anunţat în noaptea de duminică spre luni, la ora 1:35. Pompierii mobilizaţi pentru stingerea incendiului nu au putut interveni deloc, din cauza riscului major de producere a unei explozii după lichidarea flăcărilor, pe fondul presiunii gazelor subterane. ISU Satu Mare anunţa că aşteaptă o echipă de experţi canadieni, marţi, iar strategia de lichidare a flăcărilor va fi decisă împreună cu aceştia. Incendiul, extrem de violent, a izbucnit dumunică noapte.