Ieşeanul care a sunat, joi seara, la serviciul de urgenţe 112 pentru a anunţa că a văzut un avion care se prăbuşea a fost amendat cu 1.000 de lei, după ce mai multe echipaje ISU şi SMURD s-au deplasat în teren şi au efectuat cercetări timp de circa trei ore pe o suprafaţă de zeci de kilometri pătraţi.

Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi, a declarat, pentru AGERPRES, că bărbatul respectiv are 60 de ani, este din localitatea Măcăreşti, el fiind amendat cu 1.000 de lei pentru alertă falsă.

La nivelul judeţului Iaşi a fost activat, joi seara, planul roşu de intervenţie în urma unui apel primit, în jurul orei 22,45, la serviciul 112, de la un cetăţean care a semnalat că a văzut "un avion la joasă înălţime, cu zgomot şi lumini".

La scurt timp după primirea apelului, 12 echipaje ISU cu 53 de persoane au plecat în teren pentru a verifica informaţia primită şi a interveni în ajutorul unor eventuale victime.

Alte şase autoutilitare SMURD, plus maşina de medic şef au plecat spre zona indicată de apelant. Două autospeciale de transport victime multiple şi personal din Unităţile de Primire Urgenţe au stat în aşteptare. Lor li s-au adăugat zeci de efective de poliţişti din cadrul IPJ şi Poliţiei de Frontieră.

Reprezentanţii Aeroportului Iaşi, cei ai ROMATSA şi cei ai autorităţilor de peste Prut au transmis reprezentanţilor ISU Iaşi că nu au nicio informaţie privind dispariţia unei aeronave de pe radare.

La circa trei ore de la primirea apelului prin Sistemul Unic de Urgenţă 112 şi de la declanşarea codului roşu de intervenţie, reprezentanţii ISU şi ai celorlalte forţe de intervenţie au decis îşi retragă echipajele în dispozitiv.