Un avion MIG 21 Lancer aparţinând Forţelor Aeriene Române s-a prăbuşit, luni, în judeţul Constanţa, în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu. La bordul avionului se afla doar pilotul, care s-a catapultat, fiind recuperat de echipele de salvare şi transportat la spital cu un elicopter SMURD. Ministerul Apărării Naţionale precizează că avionul decolase de la Feteşti, într-o misiune de instrucţie, iar în timpul manevrelor de aterizare ”pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia”.

Ministerul Apărării Naţionale precizează că avionul MiG 21 LanceR care s-a prăbuşit lângă aeroportul Kogălniceanu decolase la ora 10.00 de la Feteşti, într-o misiune de instrucţie, iar în timpul manevrelor de aterizare, ”pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia”. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, iar avionul s-a prăbuşit, cazul fiind cercetat de Parchetul Militar.

Conform unui comunicat al MApN, locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forţelor Aeriene Române, s-a catapultat luni, în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localităţii Nazarcea, judeţul Constanţa, în timpul executării manevrelor de aterizare.

Pilotul este conştient şi se află în stare stabilă. El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi a fost transportat pe cale aeriană la Spitalul Judeţean Constanţa, precizeazîMApN.

Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exerciţiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfăşoară împreună cu forţele aeriene bulgare.

”După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite”, se arată în comunicat.

Cazul este cercetat de Parchetul Militar, conform procedurilor legale, iar circumstanţele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, mai precizează MApN.