Un grup infracţional format din 28 de persoane acuzate că între 2015 şi 2017 ar fi sustras bunuri din camioane aflate în parcări de pe teritoriul Uniunii Europene a fost destructurat de către poliţişti, în urma a 46 de percheziţii făcute în şapte judeţe şi în Bucureşti, fiind puse în aplicare 14 mandate europene de arestare. Potrivit Poliţiei Române, numai din Franţa ar fi fost furate produse cosmetice, mai ales parfumuri, în valoare de peste 3,5 milioane de euro.
Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale, ai Direcţiei Operaţiuni Speciale şi cei din Maramureş au făcut 46 de percheziţii în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Prahova, Brăila, Timiş, Bihor, Satu Mare şi în Bucureşti, pentru destructurarea unui grup infracţional format din 28 de persoane care ar fi sustras bunuri din camioane aflate în parcări de pe teritoriul UE, fiind puse în aplicare 14 mandate europene de arestare.
Acţiunea a avut loc sub coordonarea procurorilor DIICOT - Structura Centrală şi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, în cadrul a două cereri de comisii rogatorii internaţionale, emise de autorităţile franceze, vizând o grupare infracţională organizată, formată din 28 de cetăţeni români, informează Poliţia Română.
Aceştia sunt bănuiţi că, în perioada 2015 - 2017, ar fi comis mai multe furturi din camioane aflate în parcări de pe teritoriul Franţei şi ar fi sustras produse cosmetice, cu precădere parfumuri, cauzând un prejudiciu de peste 3,5 milioane de euro.
De asemenea, membrii grupării ar fi comis acelaşi gen de infracţiuni şi în Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Polonia, valoarea prejudiciului cauzat în aceste ţări fiind în curs de stabilire.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate parfumuri, produse electronice, telefoane mobile şi documente.
Poliţiştii au pus în executare 14 mandate europene de arestare, emise de către autorităţile din Franţa, pe numele celor în cauză.
De asemenea, în ultimele zile, alţi şapte membri ai grupării au fost arestaţi în străinătate, dintre care doi în Franţa, doi în Germania, doi în Italia şi unul în Belgia.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale - Inspectoratul General al Poliţiei Române.
La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Bistriţa - Năsăud, Prahova, Brăila, Timiş, Bihor şi Satu Mare, precum şi reprezentanţi ai Jandarmeriei Naţionale Franceze, ai Oficiului de Luptă contra Delincvenţei Itinerante şi un magistrat francez.
Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Europol şi Eurojust.