Cele cinci persoane acuzate că au intrat într-o locuinţă din Năvodari, i-au ameninţat pe membrii familiei, apoi au furat peste 460.000 de lei au fost condamnaţi, vineri, la pedepse cu închisoare cuprinse între şase şi opt ani. O a şasea persoană acuzată în acest caz a primit o pedeapsă cu suspendare pentru mărturie mincinoasă. Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă.

Judecătoria Constanţa a decis condamnarea lui Remus Vasile Arvatu la opt ani de închisoare pentru tâlhărie calificată în stare de recidivă postexecutorie, a lui Joseff Rivas, cetăţean britanic, la şapte ani de închisoare tot pentru tâlhărie calificată în stare de recidivă postcondamnatorie. Pentru că britanicul fusese eliberat condiţionat după ce primise o altă condamnare într-un alt dosar, Judecătoria Constanţa a decis ca la cei şapte ani să se adauge şi restul rămas neexecutat din pedeapsa anterioară, respectiv 292 de zile.

De asemenea, instanţa l-a condamnat pe Şenol Amet la şapte ani închisoare tot pentru tâlhărie calificată în stare de recidivă postcondamnatorie şi la doi ani de închisoare pentru conducerea unui autovehicul fără permis de conducere în stare de recidivă postexecutorie. Judecătoria Constanţa a contopit şi o altă pedeapsă de doi ani de închisoare pentru conducerea unui autovehicul fără permis şi a revocat eliberarea condiţionată dintr-un alt dosar astfel că în final a rezultat o pedeapsă de opt ani, patru luni şi 274 de zile de închisoare.

Cel de-al patrulea inculpat din acest dosar, Claudiu Costache, a primit o pedeapsă de şase ani şi jumătate pentru tâlhărie calificată, iar Marius Stoica a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru complicitate la tâlhărie calificată în stare de recidivă postcondamnatorie. Judecătoria Constanţa a adăugat la aceste pedepse şi alte condamnări primite de bărbat în alte dosare şi a revocat eliberarea condiţionată dintr-un alt dosar astfel că în final bărbatul trebuie să execute o pedeapsă de zece ani şi 8 luni de închisoare.

Cea mai uşoară pedeapsă a primit-o George Sburlan, care a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru mărturie mincinoasă şi la un an şi jumătate pentru favorizarea făptuitorului, pedeapsa finală rezultată fiind de doi ani. Instanţa a decis însă suspendarea executării acesteia pe un termen de încercare de trei ani.

De asemenea, primii cinci condamnaţi în acest dosar trebuie să achite 280.000 de lei, prejudiciul material, către o societate, şi 10.000 lei şi 17.000 euro, daune morale şi materiale, către părţile vătămate.

Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Potrivit prcurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, în 14 septembrie 2015, în jurul orei 21.00, Remus Vasile Arvatu zis "Chinezu", Joseff Rivas, Şenol Amet şi Claudiu Costache zis "Morena" au intrat, prin curtea imobilului vecin şi prin tăierea gardului despărţitor, într-o reşedinţă din Năvodari. Ei i-au forţat pe cei trei locatari ai imobilului, prin ameninţări şi folosirea unui cuţit, să le dea o sumă de bani care se afla în locuinţă, provenită din încasările sezoniere ale unei societăţi. Pentru a-şi asigura scăparea, ei i-au închis pe locatarii imobilului în două încăperi diferite, după ce le-au distrus telefoanele mobile.

Prejudiciul total în această cauză este de 460.102 lei.

Deplasarea la şi de la locul comiterii faptei s-a făcut cu un autoturismul marca Volvo, condus de Marius Stoica zis "Paris", care a asigurat paza locului faptei în timp ce ceilalţi patru participanţi se aflau în locuinţă, el rămânând în maşină.

Procurorii susţineau că, în 2 noiembrie 2015, George Sburlan, fiind audiat în calitate de martor, a făcut afirmaţii mincinoase legate de persoana căreia îi vânduse maşina folosită la jaf.

"A declarat că a vândut acest autovehicul unui anume «Marius», ale cărui date de identitate nu le cunoaşte, ulterior anunţându-l pe inculpatul Stoica Marius că organele de cercetare penală sunt interesate de autoturismul mai sus menţionat, relatându-i că nu i-a divulgat identitatea şi, astfel, a oferit inculpaţilor posibilitatea să «scape» de probele ce i-ar putea incrimina, prin aceea că autoturismul a fost aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagră, îngreunând astfel cercetările în cauză", se arăta în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.