Minerii din schimbul întâi de la exploatarea de huilă Lupeni, din Valea Jiului, au declanşat, miercuri dimineaţa, un protest spontan, nemulţumiţi de situaţia economică în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi de măsurile de reducere a săptămânii de lucru pentru personalul auxiliar, luate de conducerea companiei.
"Schimbul întâi nu a intrat în şut (la muncă, n.r.). Oamenii sunt speriaţi din cauză că nu ştiu ce se întâmplă şi sunt nemulţumiţi de programul de întrerupere temporară a activităţii", a declarat, pentru AGERPRES, secretarul general al Sindicatului "Muntele", Ioan Ciubotaru.
Potrivit acestuia, un protest era în derulare şi la Mina Vulcan, unde circa 15 angajaţi şi-au manifestat îngrijorarea faţă de programul de întrerupere temporară a activităţii în zilele de luni pentru salariaţii care lucrează în sectoarele auxiliare.
Ambele acţiuni de protest se desfăşoară în sălile de apel ale minelor.
Conform unei decizii luate de conducerea CEH, personalul auxiliar şi TESA din cadrul companiei va sta acasă în prima zi din fiecare săptămână a lunii ianuarie şi va fi plătit cu 75% din salariul tarifar. Măsura ar urma să genereze o economie de 1,6 milioane lei la fondul de salarii, bani din care administraţia CEH intenţionează să cumpere materialele necesare pentru derularea activităţii de extracţie a cărbunelui din subteran.
Administraţia CEH a solicitat intrarea societăţii în insolvenţă, procesul fiind suspendat în aşteptarea unei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia la acţiunea formulată de Sindicatul "Noroc bun" de la Livezeni.
În cadrul CEH lucrează circa 5.300 de persoane, la minele Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.