Scoţia va organiza un nou referendum referitor la separarea de Marea Britanie, dacă nu va putea rămâne pe piaţa unică europeană, potrivit premierului scoţian Nicola Sturgeon, care amplifică presiunile asupra premierului britanic Theresa May să prezinte planurile pentru Brexit, transmite Bloomberg citat de News.ro.

Sturgeon va prezenta propriile propuneri pentru un nou aranjament cu Marea Britanie, care să permită ţării rămânerea Scoţiei pe piaţa unică a UE după Brexit, chiar dacă guvernul de la Londra va retrage Marea Britanie.

Scoţienii au optat pentru rămânerea în UE la referendumul din iunie, dar sunt totuşi obligaţi să iasă din cauza votului pro-Brexit din Anglia, a arătat Sturgeon într-un comentariu publicat duminică în Financial Times.

”Opinia mea şi a guvernului rămâne că cea mai bună opţiune pentru Scoţia rămâne rămânerea ţării în UE ca stat independent. Independenţa trebuie să rămână o opţiune pentru păstrarea statutului european, dacă va deveni clar că interesele noastre nu pot fi păstrate altfel”, a scris ea.

Ultimatumul venit de la Edinburgh va intensifica presiunile asupra lui May, care trebuie să ţină sub control şi tensiunile din propriul Partid Conservator.

Duminică, ministrul pentru Comerţ Exterior, Liam Fox, a sugerat că vrea o separare clară de Bruxelles, în timp ce fostul ministru de Finanţe George Osborne a avertizat că Marea Brtianie ar trebui să păstreze relaţii cât mai apropiate cu UE.

May a promis că se va consulta cu guvernele Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord, înainte de negocierile oficiale cu UE, programate să înceapă de la sfârşitul lunii martie.

Sturgeon vrea ca Marea Britanie în ansamblul ei să rămână pe piaţa unică, comerţul să se desfăşoare liber, iar băncile să îşi poată oferi serviciile în statele membre.

”Dacă guvernul britanic optează să nu rămână pe piaţa unică, poziţia noastră este ca Scoţia să fie susţinută să o facă nu în locul ci pe lângă comerţul liber cu Marea Britanie”, a spus Sturgeon.

Guvernul scoţian a pregătit propuneri care să asigure un astfel de pas radical, inclusiv prerogative care ar trebui transferate de la Londra şi Edinburgh, a spus Sturgeon, care a avertizat că 80.000 de locuri de muncă ar putea fi desfiinţate în Scoţia, în urma ieşirii de pe piaţa unică.